Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat in consultare publica apelul de proiecte „Profesori motivati in scoli defavorizate”, cu o alocare de 25 de milioane euro. Prin stimulare financiar se doreste atragerea de tineri catre sistemul educational, pregatirea lor si retentia acestora in scoli.

Apelul, finantat din Programul Operational Capital Uman (POCU), se adreseaza scolilor din medii defavorizate, organizatiilor neguvernamentale, organizatiilor publice cu atributii in domeniul educatiei, autoritatilor publice locale, furnizorilor de servicii de consiliere scolara, in parteneriat cu aceste scoli.

Prin intermediul finantarii se doreste stimularea cadrelor didactice care lucreaza cu copii aflati in situatii speciale:
Copii cu risc ridicat de abandon scolar - majoritatea provin din familii sarace / au dizabilitati / sunt de etnie roma / din comunitati izolate etc
Copii din spitale
Copiii aflati in penitenciare (delincventa juvenila)

De finantare vor beneficia cadrele didactice, mediatorii scolari, mangerii scolari si alti specialisti in educatie care lucreaza in astfel de scoli.

“Impactul la care ne uitam este sa sprijinim peste 5.000 de specialisti in educatie sa lucreze cu acesti copii aflati in situatii speciale, iar 150 de scoli defavorizate sa atraga, dar sa si mentina in sistem profesori calificati si motivati”, a declarat Cristian Ghinea, Ministru al Fondurilor Europene.

Citeste si:
Structura anului scolar 2020-2021: Cand incep cursurile si ce...
Structura anului scolar...

Ce isi doresc autoritatile sa rezolve prin aceasta linie de finantare

• Sa atraga tineri cu potential in sistemul de educatie publica (prin campanii de recrutare, stimulente de mobilitate etc.)
• Sa pregateasca profesorii si personalul de sprijin sa atraga copiii catre scoala si sa ii ajute sa aiba rezultate mai bune (prin formare continua in regim intensiv, practica in scoli defavorizate etc.)
• Sa stimuleze profesorii sa ramana si sa faca performanta in aceste scoli (prin mentorat, burse, retele de sprijin etc.)
• Sa dezvolta managementul scolar si relatia scolii cu comunitatea (formare pentru directorii de scoli si consolidarea echipei de profesori, mecanisme de premiere a calitatii in educatie etc.)

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tarile in care cei mai multi copii bogati au irosit averea parintilor
Setari Cookie-uri