„Chirurgia, chirurgia toracica, chirurgia pediatrica, medicina de urgenta, ORL-ul, astea toate sa aiba pe cineva care sa asigure interventia de urgenta in cazurile de urgenta. Si asta este continuitatea care trebuie asigurata si care nu trebuie sa se zica cine doreste o face si cine nu doreste nu o face. Da, nu poti sa o faci, atunci nu poti sa lucrezi intr-un spital de urgenta si te duci si lucrezi intr-un spital care face operatii, cum zicem noi, elective. Si, da, nimeni nu te obliga acolo sa faci garda”, a spus Raed Arafat la emisiunea „In fata ta” de la Digi 24, scrie News.ro.

Ministerul Sanatatii a anuntat sambata ca Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata garzilor suplimentare efectuate de medici incepand din octombrie, iar mecanismele gasite pentru alocarea sumelor nu afecteaza fel prognozele de deficit bugetar.

„Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, precizeaza MS, care arata ca demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a sa si a Ministerului Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate.

Citeste si:

Decizia Guvernului a venit dupa ce multi medici au anuntat ca nu semneaza contractele pentru garzile suplimentare. Din cauza tensiunilor legate de plata garzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare. Anuntul a fost facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului.

De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atentia ca activitatea spitalelor ar risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor. Oferta propusa de Ministerul Sanatatii si de Guvern a fost privita de prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi drept o victorie de etapa pentru ca trebuie luate masuri similare si in privinta personalul tehnic administrativ si functionarii publici din directiile de sanatate publica.

Vicepresedintele Federatiei „Solidaritatea sanitara”, medicul Florin Chirculescu a declarat sambata pentru News.ro ca oferta Guvernului privind plata garzilor suplimentare trebuie analizata pentru a vedea cum se traduce in lei, adica in tariful orar. Chirculescu a mai anuntat ca liniile de garda la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vor fi asigurate si pentru ziua de luni.

Sursa foto: AGERPRES FOTO