9 August 2016

Politica externa romaneasca trebuie sa depaseasca "Sindromul Marii Negrea". E nevoie de un concept strategic nou



Rezultatele extrem de modeste de la Varsovia, cat si fiasco-ul „flotei NATO“ premergator summit-ului, nu sunt decat cele mai recente dovezi ca „securitatea la Marea Neagra“ este un concept care si-a atins (de mult) limitele. Nu mai poate functiona eficient ca si „principiu calauzitor“ al politicii externe romanesti. A venit timpul pentru o reconsiderare profunda a rolului pe care Romania isi propune sa-l joace pe plan regional, si in NATO, conform Adevarul.

„Securitatea la Marea Neagra” este de multi ani – in special din timpul mandatului Basescu I – conceptul strategic central si miza definitorie a politicii externe romanesti. „Succesul” Romaniei in plan extern a ajuns sa aiba aproape un singur criteriu de masura: ce se „obtine” pentru Marea Neagra, de la NATO. Rezultatele extrem de modeste de la Varsovia, cat si fiasco-ul „flotei NATO” premergator summit-ului, nu sunt decat cele mai recente dovezi ca „securitatea la Marea Neagra” este un concept care si-a atins (de mult) limitele.

Nu mai poate functiona eficient ca si „principiu calauzitor” al politicii externe romanesti. A venit timpul pentru o reconsiderare profunda a rolului pe care Romania isi propune sa-l joace pe plan regional, si in contextul mai larg al NATO.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si