Institutul National de Administratie va fi reinfiintat dupa ce Guvernul a aprobat o ordonanta in acest caz. Institutul National de Administratie va oferi cursuri de pregatire si formare pentru functionarii publici la nivel avansat si specializat, in functie de nevoile institutiilor publice, institutia urmand sa preia si sa extinda atributiile Agentiei Nationale a functionarilor Publici.

Institutul National de Administratie a fost reinfiintat prin Ordonanta a Guvernului in sedinta de miercuri. Institutul va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Institutul va prelua de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici si centrele regionale din subordinea acestei a personalului si patrimoniului aferente activitatii de formare profesionala, programele de formare profesionala, drepturile si obligatiile care decurg din acestea. Implementarea acestor masuri nu este de natura sa afecteze raporturile de munca/de serviciu ale personalului preluat, informeaza Guvernul, conform News.ro.

Institutul National de Administratie va asigura cadrul institutional pentru derularea activitatilor de formare a personalului din cadrul autoritatilor si institutiilor publice. Aceasta va avea competente sporite fata de vechea institutie si va asigura cadrul organizat/formal pentru a acoperi nevoia de formare pentru toate categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, cat si o serie de mecanisme vizand asigurarea calitatii si unitatii in procesul de formare.

Institutul National de Administratie va asigura formari/perfectionari specifice

Institutul National de Administratie va asigura formari/perfectionari specifice, destinate unor categorii sau procese prioritare in administratia publica, pentru care furnizorii privati sau cei din mediul academic nu au capacitatea/expertiza practica de formare necesara si nici curicule dezvoltate.

Totodata, se vor revitaliza Centrele teritoriale de formare continua pentru administratia publica, pentru a veni in intampinarea nevoilor de formare ale alesilor locali, functionarilor publici si persoanelor incadrate cu contract individual de munca din cadrul autoritatilor administratiei publice locale, functionarilor publici si personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei centrale, functionarilor publici si personalul contractual din cadrul institutiilor prefectului, precum si altor persoane interesate.

Guvernul vrea ca, in viitor, noua institutie sa poata organiza cursuri de master si doctorat in domeniul administratiei publice, in parteneriat cu institutii de invatamant superior Institutia ar urma sa isi inceapa activitatea de la inceputul anului viitor.

Premierul Dacian Ciolos a prezentat, in luna aprilie, in Parlament, trei variante privind depolitizarea si reformarea administratiei publice, acestea avand in centru si formarea unor functionari publici profesionisti, care sa devina parte a unui corp national de functionari.
Tot atunci, premierul a spus ca doreste infiintarea unui "dispozitiv de pregatire a resurselor umane" in administratia publica, format din trei institutii: Agentia Nationala a Functionarilor Publici, al carui mod de functionare trebuie revizuit, Institutul National de Administratie, care trebuie reinfiintat, precum si un Consiliu profesional, care sa functioneze pe langa ANFP.

Institutul a fost infiintat in 2001 de catre guvernul Nastase, iar apoi a fost desfiintat in 2009, de catre Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a institutiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, fara personalitate juridica.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri