Din punct de vedere al birocratiei, procedurile din Ministerul Muncii se afla, in prezent, intr-un cadru hibrid, in care masurile de avangarda cu depuneri electronice coexista cu nemuritorul dosar cu sina. Insa, tendinta este inspre digitalizare si reducere semnificativa a hartiilor, sustine Dragos Pislaru, ministrul de resort si unul dintre initiatorii comisiei de taiat hartii, in perioada in care era consilierul premierului Ciolos.

“In acest moment, suntem intr-un sistem hibrid. Avem si chestiuni de neimaginat, cum ar fi in cazul indemnizatiei de crestere a copilului, in care avem dosare depuse complet electronic si aprobate. Insa, in acelasi timp, dosarul cu sina nu a disparut complet, in special in cazurile in care dosarele trec prin primarii, cand te duci cu toate actele pe care stii ca le-ai putea avea, doar ca sa fii sigur. Directia, insa, este clara inspre debirocratizare”, a declarat Dragos Pislaru, ministrul muncii, in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Visa, Patria Bank si Euronovate.

Pislaru a mai spus ca statul roman va incerca sa isi redefineasca zona sociala, trecand de la o politica pasiva, in care oamenii sunt tinuti, prin beneficii sociale, in saracie si dependenta fata de stat, intr-o politica de servicii prin care sa se previna cazurile de izolare si marginalizare si sa aduca oamenii in societate.

Insa, o problema majora este ca Romania zilelor noastre inca nu are o evidenta cu nevoile populatiei vulnerabile din Romania. “Platim alocatii si pensii dar nu stim problemele adevarate cu care se confrunta categoriile vulnerabile de oameni. Beneficiile sociale au generat o reducere semnificativa a gradului de saracie extrema, exista oameni care au nevoie de aceasta plasa de siguranta. Statul nu isi coreleaza propriile baze de date pentru a intelege cu adevarat cu ce se confrunta. Avem baze de date diferite, fiecare agentie are propria baza de date, carpita sau cu parti din arhiva care nu se mai pot interoga”.

Ministrul spune ca a a gasit in lucru un proiect de interoperabilitate a bazelor de date din toate agentiile, de 6 ani, pe care l-a blocat. Din punctul sau de vedere, solutia este o baza de date unica si contectat in timp real cu Evidenta Populatiei.

Aceasta baza de date va avea module atasate fiecarei agentii, vom putea vedea fiecare persoana ce vulnerabilitati are, poate chiar ce venituri are. Vom avea si noi o tara in care sistemul ne va arata o parte din nevoi. Cand vom avea aceasta baze de date vom face un profil al individului si vom putea sa tranferam usor informatia intre central, local si teritorial. Ar fi util si un card sau un instrument care sa faciliteze interogarea acestui profil de la nivelul oricarei institutii a statului.

Dragos Pislaru

De ce nu avem in prezent in sistem integrat si interoperabil, care sa reflecte clar situatiile categoriilor vulnerabile, desi este un beneficiu enorm pentru oricine isi doreste politici inteligente? Ministrul Muncii spune ca motivul este legat de “gandirea ingusta impotriva beneficiilor sociale”: primarii au privit aceasta zona ca pe o manevra electorala si au preferat sa o controleze, ca sa aiba castig direct, atat individual, cat si la nivel de partid.

Dragos Pislaru a anuntat in premiera, la conferinta Banking 2.0, ca in 3 luni va exista un registru electronic al zilierilor.

“In acest moment, in Romania exista peste 700.000 de zilieri zilnic. In fiecare zi, fiecare antreprenor, fiecare companie, noteaza pe niste hartii numarul zilierilor pe care ii foloseste. Mai mult, sunt obligati sa ii instructeze, in fiecare zi, cu normele de protectie a muncii. A fost recent un mesaj al unui producator de rosii, care fusese vizitat de Inspectia Muncii, pe subiectul zilierilor. Am promis ca verific, am vorbit la Inspectoratul Muncii si vin cu un raspuns, in premiera: registrul pe hartie al zilierilor va fi inlocuit cu un sistem electronic, in maxim 3 luni. Toti acesti zilieri vor fi inregistrati intr-un sistem unic, este o simplificare critica”, a declarat Dragos Pislaru.

Ministerul Muncii lucreaza si la introducerea platilor zilierilor prin carduri sau vouchere, dar este un proiect pe termen lung, care are nevoie de o colaborare public-privata, pentru crearea infrastructurii si dezvoltarea de proiecte de educatie financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri