10 Octombrie 2016

ING Bank: Salariile au crescut in ultimul an cu 24% la stat si cu 12% in sectorul privat



Castigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, in perioada august 2015 - august 2016, cu 23,6%, de doua ori mai repede decat salariile din sectorul privat, care au avansat cu 12,4% in aceeasi perioada, arata un raport publicat vineri de analistii ING Bank, care isi bazeaza calculele pe datele publicate dimineata de Institutul National de Statistica (INS).

Datele publicate vineri de INS arata ca, in august, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a scazut usor fata de nivelul din luna precedenta, cu 2 lei pana la 2.076 lei (466 euro), insa ritmul anual de crestere a accelerat la 14,5%, nou nivel maxim dupa 2008, potrivit News.ro.

"Cauza principala a acestei accelerari a fost majorarea salariilor din sectorul public (cea mai mare in sectorul sanatatii), urcand rata de crestere la 23,6%, cu 4 puncte procentuale peste nivelul din iulie", se arata in raportul ING. Analistii se asteapta la o crestere suplimentara a salariilor din sectorul public.

"Politicienii au tendinta de a fi mai generosi in perioada alegerilor, iar sindicatele care ii reprezinta pe angajatii de la stat sunt constienti de acest lucru. Astfel, este probabil ca salariile din sectorul public sa creasca si mai mult", arata raportul mentionat. In schimb, cresterile salariale din sectorul priivat au fost mult mai moderate, avansul mediu din ultimul an fiind de 12,4% in perioada august 2015-august 2016, fata de 10,7% in intervalul iulie 2015-iulie 2016.

Statisticile oficiale publicate vineri mai arata ca, in termeni reali, tinand cont de inflatie - care are o valoare negativa in prezent -, castigurile au fost mai mari, in luna august 2016, cu 14,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, ritmul fiind usor sub nivelul-record de dupa 2008, de 15,1%, atins in iunie.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului trecut, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru 2016, prognozele oficiale arata ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decat castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.



Citeste si