”Abonamentele de transport rutier al elevilor vor fi decontate integral. Abonamentele acordate elevilor de catre operatorii de transport rutier pentru distante de pana la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre masurile de reducere a abandonului scolar. Decizia a fost luata printr-o OUG avand in vedere faptul ca in anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, adica 1 din 5 elevi”, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, conform News.ro.

Potrivit lui Iolu, operatorii de transport vor avea obligatia sa emita abonamente pentru transportul elevilor, care vor fi decontate integral din bugetul autoritatilor publice locale pentru distante de pana la 50 de kilometri.

”Incepand cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat si nu acopera integral tariful decat pentru o mica parte din abonamentele emise de transportatori, distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri, pretul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanta este de circa 150 de lei. Din aceasta suma, elevului i se decontau pana in prezent 56 de lei, astfel ca 100 de lei trebuiau acoperiti lunar din bugetul familiei”, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Citeste si:

Iolu a precizat ca decontarea integrala a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitarile adresate Guvernului de catre asociatiile reprezentative ale elevilor.

Un alt capitol inclus in ordonanta de urgenta are in vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileste ca tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileste si se actualizeaza prin Hotarare a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul al tarifului maximal se aproba tot prin Hotarare a Guvernului. Contractele de transport in curs, valabil incheiate, in baza carora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport al elevilor, nu pot fi modificate pana la ajungerea la termen decat prin acordul partilor, arata Executivul.

Sursa foto: Christian Mueller/ Shutterstock.com