Ministerul Transporturilor intentioneaza sa ofere transport gratuit pe calea ferata elevilor si studentilor care vor sa voteze la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie, impactul bugetar al acestei masuri fiind estimat la 22,5 milioane lei (5 milioane euro), potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Impactul bugetar este estimat luand in considerare faptul ca circa 50% din studenti vor efectua calatoria dus-intors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei, conform News.ro.

In prezent, in invatamantul de stat si privat sunt inmatriculati un numar de aproximativ 520.000 studenti. Ministerul vrea sa ia aceasta masura in conditiile in care alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta. ”In lipsa acordarii facilitatii transportului gratuit pe calea ferata in data de 10 decembrie 2016 si respectiv 11 decembrie 2016, pentru o calatorie dus-intors, elevii si studentii care isi desfasoara studiile in alta localitate decat cea de domiciliu nu isi vor putea exercita dreptul de vot, deplasarea la sectiile de votare din localitatea de domiciliu fiind destul de greoaie si necesitand resurse financiare, de care elevii si studentii nu dispun”, se arata in motivare.

Scopul actului normativ il reprezinta crearea cadrului legal pentru acordarea unei calatorii gratuite pe calea ferata dus - intors, din localitatea unde elevii sau studentii se afla la studii si pana in localitatea de domiciliu. Masura vizeaza biletele pentru trenuri regio si interregio, clasa a II-a, in perioada 10-11 decembrie 2016. Ministerul vrea eliberarea biletului de calatorie la casele de bilete ale statiilor pe baza actului de identitate si a carnetului de elev/student vizat pentru anul scolar/universitar in curs, obligatorie fiind procurarea atat a biletului pentru dus, cat si pentru intors.

Calatoria de intoarcere se va efectua in ziua de 11 decembrie 2016, astfel incat in data de 12 decembrie 2016 elevii si studentii care beneficiaza de aceasta facilitate sa fie prezenti la cursuri. Operatorii de transport feroviar care asigura transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor - Directia Economica o situatie a calatorilor care au beneficiat de aceasta gratuitate in baza prezentei ordonante de urgenta.

”Situatia va cuprinde numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria si numarul actului de identitate, calatori expediati, calatori km si valoarea totala a calatoriei, fiind inaintata pana la data de 23 decembrie 2016”, se arata in proiect. Operatorii de transport feroviari care asigura in perioada 10 -11 decembrie 2016 transportul elevilor si studentilor cu drept de vot vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Sursa foto: Shutterstock/BOYD Blessing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri