Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, din 2018, in functie de un venit anual global pe gospodarie, insa o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina, abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, scrie News.ro. De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului.

O gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.

Venitul anual global al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

Nu vor fi luate in calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata, conform unui document obtinut de Profit.ro.

Retail jobs

Venitul global va fi neimpozabil pana la un anumit plafon, care depinde de numarul de persoane membre ale gospodariei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj in functie de numarul de persoane membre in gospodarie. Punctajul gospodariei va fi egal cu numarul de membri plus un punct. Astfel, pentru o gospodarie cu 3 membri, punctajul in functie de numarul de persoane va fi de 4.

Deducerile acordate vor viza: contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate si platite de catre persoanele fizice in baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodarie; fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare sau cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European; prime de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament; asigurarile obligatorii pentru casa si masina (RCA). programe educationale si recreere pentru copiii aflati in intretinere: gradinite particulare, programe tip before/after school, taxe scolare, tabere sau excursii scolare, cursuri: limbi straine, arte, sport, cursuri de pregatire tip meditatii; alimentarea contului pentru educatie permanenta, infiintat in baza Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale; activitati educationale pentru tineri/adulti (ex. taxe scolare, etc) activitati sportive pentru adulti (ex. abonamente sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive); achizitii de carti si produse de papetarie; activitati culturale (ex: bilete/abonamente la teatru, cinema, spectacole); servicii balneo-climaterice, fiziterapeutice, kinetoterapeutice; medicamente pentru boli cronice si grave; intretinere si reparatii gospodarie; sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.

Citeste si:
De ce 1 din 3 români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit...
Studiu: De ce doar unu din...

Sursa foto: Shutterstock/Zsido

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri