La doi ani de la debutul campaniei “Bucurie pentru Nepal”, in cadrul careia peste 36.000 de oameni au raspuns apelului alpinistului Alex Gavan, a fost finalizata constructia a doua scoli, unde copiii nepalezi au inceput cursurile, si a fost inceputa constructiei celei de-a treia unitati de invatamant, finantata tot din banii donati de romani

In cadrul campaniei “Bucurie pentru Nepal”, lansata de alpinistul Alex Gavan in urma cutremurului din aprilie 2015, a fost donata suma de 106.576 de euro. Lucrarile de constructie au fost derulate prin intermediul partenerului din Nepal, organizatia umanitara Karuna-Shechen, fondata de Matthieu Ricard. Cele doua scoli au fost reconstruite pe locul celor total distruse de cutremur, in zone izolate si defavorizate, iar acolo invata acum peste 150 de copii de gradinita si clase primare, potrivit News.ro.

"De ziua mea, in urma cu doi ani, dupa ce am supravietuit mai intai cutremurului si apoi avalansei de pe Everest, am avut o mare dorinta: impreuna sa recladim speranta si sa readucem bucuria in ochii copiilor din Nepal. Astazi, doi ani mai tarziu, tot de ziua mea, se inchide cercul. Trei scoli construite de la zero si o sansa noua pentru sute de copii. Ma inclin in fata voastra!", spune alpinistul Alex Gavan.

Toate cele trei scoli au cate opt clase si sunt construite dupa un proiect standard aprobat de Guvernul nepalez.

Prima scoala construita se afla la 135 de kilometri de capitala Kathmandu, in localitatea Satdobato din districtul Gorkha, foarte aproape de epicentrul cutremurului, in zona varfului Manaslu (8.156 m), pe care Alex Gavan l-a escaladat in 2011. Aici invata 41 de copii, majoritatea fiind din casta dalitilor, considerata de neatins, si se estimeaza ca numarul lor va creste pana la finalul anului. Costul total al constructiei a fost de 33.663,73 euro.

"Sa vizitez constructia uneia dintre primele scoli si sa ma intalnesc cu copiii si cu parintii lor imediat dupa o expeditie himalayana a fost unul dintre cele mai incarcate de sens momente din viata mea. Tot efortul, energia, timpul, provocarile s-au transformat in emotie si bucurie pura. Manaslu - 8156m, unul dintre varfurile pe care mi-a fost cel mai greu. Manaslu, zona aflata la epicentrul cutremurului si cel mai greu lovita. Manaslu, acolo unde sunt multi daliti - cei de neatins - oamenii greu incercati de viata si de prejudecatile noastre. Aici am ales sa construim prima scoala", mai spune alpinistul.

A doua scoala se afla la 190 de kilometri de capitala Kathmandu, in satul Tekanpur, districtul Okhaldunga, iar acolo invata 111 copii, cei mai multi fiind etnici rai, tamang si serpa. Costul total al constructiei a fost de 34.206,61 euro.

Initial, costul estimat pentru fiecare scoala se ridica la suma de 51.000 de euro, dar datorita unui curs fluctuant euro-dolari-rupii nepaleze si a modului in care au fost gestionate lucrarile, costurile au fost considerabil mai mici, facandu-se o economie de 34.325,72 euro. Astfel, organizatia Karuna-Shechen a ajuns la concluzia ca fondurile adunate in cadrul campaniei “Bucurie pentru Nepal” permit constructia unei noi scoli de opt clase, in zona muntelui sfant Gaurishankar (7.181 m), in satul Lakaiguan, la 170 de kilometri de Kathmandu. Scoala este ridicata acum in proportie de 70% si va gazdui peste 100 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani.

"Dragi prieteni din Romania, sunt extrem de fericit ca, datorita generozitatii incredibile a romanilor, inspirati de prietenul meu bun Alex Gavan, pot sa va anunt ca deja se construieste a treia scoala in satele distruse de cutremurul din 2015. In ciuda tuturor dificultatilor aparute - constructia in zone izolate, sase luni de blocada economica la granita cu India, inundatii si multe altele - nu numai ca am reusit sa construim cele doua scoli promise si copiii invata deja aici, dar am reusit sa economisim suficienti bani pentru a incepe constructia celei de-a treia scoli intr-unul dintre satele grav afectate de cutremur. E o veste minunata, mai ales ca guvernul nepalez nu s-a implicat foarte mult si a trebuit sa ne descurcam pe cont propriu. Acum, datorita oamenilor generosi din Romania, copiii nepalezi vor avea trei scoli noi. Va multumim din toata inima!”, a transmis din Nepal, Matthieu Ricard, presedintele organizatiei umanitare Karuna-Shechen, prin intermediul careia s-au derulat lucrarile de constructie.

In cadrul acestei campanii au facut donatii peste 36.000 de romani.

Abandonul scolar este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Nepalul, principalele cauze fiind saracia, conditiile precare din scoli, accesul dificil si nivelul scazut de educatie al adultilor. Mai mult, cutremurul de magnitudine 7,9 produs in aprilie 2015 a distrus peste 5.000 de scoli, punand aproape un milion de copii in situatia de a nu isi putea continua educatia. Jumatate din populatia feminina si un sfert din populatia masculina sufera de analfabetism.

Campania “Bucurie pentru Nepal” / “Joy for Nepal” a fost lansata pe 19 mai 2015, de ziua lui Alex Gavan, in urma tragediei provocate de cutremurul din 25 aprilie. Aproape 9000 de oameni si-au pierdut viata atunci si peste 22000 au fost raniti. Avalansa ce a urmat cutremurului l-a surprins pe alpinist in Tabara de Baza de pe Everest. Supravietuind, Alex Gavan a participat ulterior la operatiunile de cautare si salvare a celor aflati sub zapada. In final, 22 de alpinisti au murit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri