Monumentul Infanteriei din Parcul Kiseleff, disparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si inlocuit, in anul 2000, cu un alt monument dedicat infanteriei romane, ar putea fi reconstruit cu ocazia comemorarii Centenarului Marii Uniri, potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), scrie News.ro.

"Reconstructia monumentelor pierdute este una dintre modalitatile prin care se activeaza memoria colectiva, este un prilej de reflectie asupra marilor evenimente istorice care au contribuit la devenirea Romaniei ca stat unitar si independent. In aceasta perioada, cand comemoram Centenarul Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri de la 1918, reconstructia Monumentului Infanteriei, opera a sculptorului Ion Jalea, se impune ca o datorie de onoare pentru glorificarea curajului soldatilor infanteristi din Marele Razboi, care au luptat eroic pentru realizarea Romaniei Mari”, se arata in expunerea proiectului de hotarare initiat de consilierii generali din partea PNL.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea si a fost inaugurat in 1936, la primul rond al Soselei Kiseleff. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat in 1939 si depozitat la Muzeul Miltar, cu scopul reamplasarii lui, insa a disparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Constructia din bronz era formata dintr-un obelisc inalt din marmura, avand de-o parte si de alta un plutor militar alcatuit din 14 infanteristi aflati intr-o actiune ofensiva.

In anul 2000, pe locul fostului monument a fost ridicat unul nou, realizat de sculptorul Ioan Bolborea si format dintr-o coloana de bronz inalta de peste 10 metri.

"Chiar daca in primavara anului 2000, pe locul fostului Monument al Infanteriei a fost rdicat un nou monument dedicat infanteriei romane (...), consideram important actul de recuperare a efortului contemporanilor participanti la luptele greilor ani ai Primului Razboi Mondial, care au proiectat si sustinut Monumentul Infanteriei, prin reconstructia monumentului initial, dedicat sacrificiilor soldatilor infanterisi pe altarul patriei”, subliniaza initiatorii proiectului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri