Romania a importat, in primele noua luni ale acestui an, o cantitate de titei de 5,58 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 57.700 tep (1%) mai mica fata de cea importata in aceeasi perioada din 2016, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

Productia de titei a totalizat 2,57 milioane tep, fiind cu 4,5% (121.800 tep) mai mica fata de cea din perioada ianuarie-septembrie 2016, scrie Agerpres.

Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimeaza o injumatatire a productiei interne de titei, la aproximativ 2 milioane tone in 2030. Cresterea dependentei de importuri nu poate fi evitata pe termen mediu si lung decat prin incurajarea activitatii de explorare si productie, respectiv prin cresterea eficientei in consumul de carburanti petrolieri, se mentioneaza in document.

De asemenea, se estimeaza ca productia de titei isi va continua tendinta de scadere lenta intre 2030 si 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep). In scenariul ambitios de decarbonare combinat cu preturi mici ale petrolului, productia de titei cunoaste un punct de cotitura in 2035, incepand de la care are loc o scadere abrupta catre zero Rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in 12-15 ani, la prezenta rata de exploatare.

Sursa foto: ded pixto, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri