Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim, adoptata saptamana aceasta

Executivul va aproba in sedinta din aceasta saptamana Hotararea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a sustinut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"In acelasi timp cu bugetul, vom avea aceasta Hotarare de Guvern referitoare la salariul minim, care ramane la 1.900 de lei, asa cum s-a stabilit, pentru ca este vorba si de intoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amanarii acestei Hotarari de Guvern nu a fost altul decat ca ea trebuie sa stea o anumita perioada de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparenta si s-au efectuat mai multe etape in acest sens", a declarat Lia Olguta Vasilescu, potrivit Agerpres.

Hotararea Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ar fi trebuit aprobat in sedinta de Guvern din 8 noiembrie, insa, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru ca trebuia discutat in Consiliul Economic si Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia sa stea o anumita perioada in dezbatere publica.

Ministerul Muncii a postat proiectul privind majorarea salariului minim la 1.900 de lei pe pagina sa de internet in data de 26 octombrie si a asteptat propuneri, sugestii si opinii cu privire la acesta pana pe 4 noiembrie.

Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de Hotarare a Guvernului se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 1.900 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta o crestere de 31,03% fata de luna decembrie 2017.

Citeste si:
Vor exista 11 noi salarii minime: cine va primi cei mai mulți bani
Vor exista 11 noi salarii...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

In ceea ce priveste impactul macroeconomic, in nota se estimeaza ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii si reducerii muncii la negru.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Angelo Brezoianu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri