Potrivit unui comunicat al MAE, masura intra in vigoare incepand cu data de 1 decembrie, de la ora 16,00 (ora Romaniei).

"Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia autoritatilor canadiene de liberalizare a regimului de vize pentru cetatenii romani, decizie care incununeaza demersurile diplomatice sustinute din ultimii ani, la nivel bilateral romano-canadian, precum si in format trilateral, cu participarea Comisiei Europene", se arata in documentul citat, conform Agerpres.ro

Conform regimului aplicabil resortisantilor tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare in Canada, cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca pe calea aerului spre Canada, pentru sedere sau tranzit, trebuie sa obtina in prealabil o Autorizatie de calatorie electronica (Electronic Travel Authorization - eTA).

"Autorizatia de calatorie electronica eTA se va putea obtine doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicatia aferenta va deveni disponibila pentru cetatenii romani numai din data de 1 decembrie 2017, de la orele 16,00 (ora Romaniei). In consecinta, cetatenii romani care si-au planificat zboruri directe cu destinatia Canada, cu decolare inainte de ora respectiva, nu vor putea obtine eTA anterior imbarcarii si nu vor putea intra in Canada decat in baza unei vize valabile, chiar daca avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate", se mentioneaza in comunicat.

Citeste si:

Potrivit sursei citate, autorizatia de calatorie electronica (eTA) reprezinta o cerinta impusa tuturor cetatenilor straini exonerati de obligativitatea vizei canadiene, care tranziteaza sau calatoresc in Canada pe calea aerului. Autorizatia eTA are o valabilitate de 5 ani (sau, dupa caz, pana la expirarea valabilitatii pasaportului).

"Pentru obtinerea eTA si, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetatenii romani trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil, indiferent de tipul acestuia (pasaport simplu electronic, pasaport simplu, pasaport simplu temporar, pasaport diplomatic, pasaport de serviciu). Cetatenii romani care detin deja o viza canadiana valabila o pot utiliza in continuare, pana la expirarea termenului de valabilitate, fara a mai fi necesara obtinerea eTA. Cetatenii romani care au obtinut deja eTA dupa data de 01.05.2017, intrucat se incadrau la categoriile carora li s-a aplicat prima etapa de liberalizare a regimului de vize (titulari ai unei vize de rezidenta temporara in Canada in ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA), pot continua sa calatoreasca pe calea aerului in Canada, pe baza aceleiasi eTA, pana la expirarea valabilitatii acesteia sau a pasaportului", precizeaza MAE.

Pe de alta parte, cetatenii romani care intentioneaza sa intre in Canada pe cale terestra (rutiera/ feroviara) sau maritima (la bordul unei ambarcatiuni, inclusiv al unui vas de croaziera) trebuie sa detina doar un pasaport valabil, fara a mai fi necesara obtinerea eTA.

Totodata, cetatenii romani care intentioneaza sa urmeze in Canada studii cu durata de peste sase luni sau sa exercite activitati lucrative, indiferent de durata, trebuie sa obtina in prealabil un permis de studii, respectiv de munca.

Sursa foto: By Hannamariah / Shutterstock.com