Orele pierdute lipit de un scaun in fata unui calculator pot avea efecte novice pe termen lung. E greu ca un om foarte activ si implicat la locul de munca sa isi faca timp si pentru alte lucruri, dar atunci cand sanatatea este la mijloc, prioritatile, oricare ar fi ele, trebuie sa se schimbe. Potrivit unui studiu citat de publicatia britanica The Guardian, mai mult de 55 de ore petrecute la locul de munca in fiecare saptamana pot contribui la producerea unui accident vascular cerebral. De asemenea, stresul si programul prelungit in mod frecvent pot conduce la probleme mari de inima. Poate ca din acest punct de vedere este greu sa schimbi ceva. Nu poti pleca mai devreme de la job, asa cum nu poti veni mai tarziu. Exista alegeri sanatoase pe care le poti face, care sa contrabalanseze in raport cu aceste probleme.

5 obiceiuri sanatoase pentru cei care petrec foarte mult timp sub stres la locul de munca:

1. Vitaminizarea

Din cauza stilului alert, poti uita sa te hidratezi si sa te vitaminizezi constant pe parcursul unei zile. Tocmai din acest motiv de multe ori te poti simti mai epuizat decat ar fi cazul. Un storcator de citrice este o solutie rapida, sanatoasa si eficienta pentru a aborda aceasta problema. Iti poti umple in fiecare dimineata, de acasa, un recipient special cu suc natural si vei evita astfel sa iti cumperi bauturi cu mult zahar, conservanti si coloranti, vei castiga si financiar, fiind o investitie extrem de rentabila si vei primi in fiecare zi doza necesara de vitamine. Citrice precum: portocale, mandarine, grepfrut sau pomelo contin vitamina C, acid folic, potasiu si flavonoizi, care te protejeaza impotriva bolilor de inima si a bolii coronariane periferice. Astfel, iti poti regla nivelul de colesterol si iti vei intari sistemul imunitar.

2. Cele 5 mese pe zi

Mancarea comandata la munca de multe ori se dovedeste a fi prea putina, prea scumpa si nu foarte sanatoasa. O solutie excelenta ar fi sa ti-o prepari dimineata acasa. O carne usoara, pe gratar, alaturi de cateva legume poate reprezenta un pranz preparat in doar 15 minute, cat iti va lua sa te imbraci pentru munca, si care se va dovedi o alegere extrem de sanatoasa. Alimentatia este prioritara atunci cand muncesti mult si te afli sub stres si un alt aspect extrem de important este calitatea alimentelor din meniul tau zilnic. Alaturi de un pranz preparat rapid, poti sa-ti mai iei si doua gustari, unul sau doua fructe si 50 de grame de mix de seminte, nuci si alune. Medicii nutritionisti recomanda sa nu sari niciodata peste micul dejun, considerata cea mai importanta masa a zilei. Vei vedea ca, daca respecti aceste doua mese principale si doua gustari, stilul tau de viata se va imbunatati vizibil si poate, daca tii cantitatile de mancare sub control, vei slabi si cateva kilograme. Un efect garantat va fi eliminarea senzatiei de foame atunci cand ajungi seara acasa, iar cina se va transforma din unica masa importanta a zilei intr-o simpla salata. Toate acestea iti vor da mai multa forta de concentrare, mai multa energie si vitalitate la locul de munca, dar si acasa, cu familia.

3. Pauze de miscare

Specialistii recomanda ca, atunci cand suntem la locul de munca, sa existe aproape din ora in ora o pauza de miscare. Privirea atintita mereu la ecranul calculatorului si pozitia gresita, de cele mai multe ori, pe scaun la birou pot avea efecte negative asupra sanatatii pe termen lung. Alege sa faci macar din doua in doua ore cate o plimbare de cateva minute, in jurul biroului.

4. Odihna

Perioadele de recuperare sunt esentiale mai ales pentru o persoana foarte activa. Evita ca primul lucru pe care il elimini atunci cand mai ai ceva de rezolvat sa fie o noua ora de somn. Daca vei fi privat de odihna, calitatea muncii, productivitatea si capacitatea de a invata lucruri noi vor fi afectate si ai putea avea probleme apoi.

5. Sportul

Daca esti activ la locul de munca, trebuie sa fii activ si in timpul liber. Fa-ti un program de sport, fie ca iti place sa alergi sau ca mergi la inot, incearca sa iesi din casa si sa-ti pui corpul in miscare de 3 ori pe saptamana. Sangele tau va fi oxigenat mai bine si, implicit, si performantele tale la locul de munca vor fi mai bune.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright SIBAShouse

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri