Romania ocupa primul loc in privinta plangerilor depuse impotriva sa si care urmeaza sa fie judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cele 9.900 de plangeri depuse de cetateni romani reprezentand 17,6% din numarul total al dosarelor de pe rolul acestei instante, a indicat marti presedintele CEDO, Guido Raimondi, potrivit Agerpres.

In Romaniei este vorba aproape in exclusivitate de probleme legate de suprapopularea carcerala, a precizat presedintelui CEDO, in conferinta de presa de prezentare a raportului pe anul 2017 al Curtii de la Strasbourg, potrivit unui comunicat al CEDO.

Guido Raimondi a aminitit ca, in urma cu cateva zile, a primit vizita ministrului roman al justitiei, Tudorel Toader, care a prezentat planul de actiune vizand reducerea populatiei din penitenciare.

''Ma bucur ca, facand acest lucru, el incearca sa traga concluziile deciziei noastre pilot din cazul Rezvimes din 25 aprilie 2015. Sper ca acest plan va avea rezultate'', a mentionat Raimondi.

In statistica prezentata de presedintele Curtii, la data de 31 decembrie, cele mai multe cazuri aflate spre solutionare erau indreptate impotriva Romaniei (17,6%), urmata de Rusia, cu 7.700 de plangeri (13,8% din total), Turcia cu 7.500 de plangeri (13,3%), Ucraina cu 7.100 (12,6%), Italia cu 4.600 (8,3%).

Potrivit raportului pe 2017, cele mai multe decizii in care s-a constatat cel putin o incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului au fost dictate impotriva Rusiei (305), Turciei (116), Ucrainei (87), Romaniei (69), Bulgariei (39) si Greciei (37).

In ce priveste Ungaria, care se afla printre primele tari in acest clasament in urma cu un an, din cauza numarului foarte mare de plangeri legate de suprapopularea carcerala, CEDO a subliniat ca o noua lege care instituie recursuri a intrat in vigoare in urma deciziei pilot a Curtii in cazul Varga. Aceasta constata existenta unei probleme generale de disfunctionalitate a sistemului penitenciar din Ungaria. In baza noii legi, CEDO a respins 6.000 de plangeri, considerand ca a fost sesizata in mod prematur.

Per total, Curtea de la Strasbourg a statuat in peste 85.950 de dosare, o crestere cu 123% fata de 2016, numarul hotararilor pronuntate fiind de 1.068.

Presedintele Guido Raimondi a mai aratat ca, in 2017, a scazut cu 28% numarul deciziilor referitoare la cereri de masuri provizorii. CEDO a dat castig de cauza petentilor in 117 cazuri si a respins alte 533 de solicitari, majoritatea vizand situatii de expulzare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri