26 Ianuarie 2018

MS va semna contracte pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a unor spitale din Oradea, Craiova si Cluj



Ministerul Sanatatii a anuntat ca saptamana viitoare va semna contractele pentru achizitia echipamentelor de radioterapie cu care vor fi dotate Spitalul Municipal Oradea, Spitalul Judetean Craiova si Institutul Oncologic prof. dr. I. Chiricuta Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

"Primele contracte pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sanatate au fost semnate in luna noiembrie 2017. In urma acestor achizitii, cinci centre din tara vor fi echipate cu aparatura noua: Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Judetean Galati, Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Universitar de Urgenta Elias. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, vor fi lansate licitatiile pentru achizitionarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timisoara si Targu Mures", a informat Ministerul Sanatatii.

Conform aceleiasi surse, achizitiile de echipamente de radioterapie sunt realizate in baza Acordului de imprumut incheiat cu Banca Mondiala in anul 2014, in valoare totala de 250 de milioane euro. Pentru ca acordul a fost blocat pana anul trecut, fondurile au inceput sa fie accesate abia dupa deblocarea lui, respectiv in anul 2017, mentioneaza sursa citata.

"Daca anul trecut am demarat investitiile pentru construirea unei retele publice de radioterapie in Romania, anul acesta continuam demersurile in acest sens, astfel incat sa putem asigura accesul pacientilor la radioterapie in cele mai importante spitale publice din tara. Serviciile de radioterapie sunt decontate prin contractele cu Casele de Asigurari de Sanatate, insa trebuie sa facem tot posibilul pentru a scadea timpii de asteptare a pacientilor care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea ca doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reusi sa atingem acest obiectiv", a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena, asftel incat toate achizitiile de echipamente de radioterapie realizate in cadrul Acordului cu Banca Mondiala beneficiaza de consultanta din partea expertilor AIEA.

"Dupa vizita expertilor AIEA la Ministerul Sanatatii, care a avut loc in luna decembrie 2017, urmeaza sa fie primit in scurt timp un raport care va sta la baza definitivarii politicilor de investitii in activitatea de radioterapie, din cadrul Acordului de imprumut cu Banca Mondiala", a mai precizat Ministerul Sanatatii.



Citeste si