29 Ianuarie 2018

Program de guvernare: Credit de dezvoltare pentru fermieri, eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate si impozit zero pentru tractoare



Fermierii vor beneficia de garantii de stat in procent de 80% din valoarea creditului de productie pentru procesarea produselor si realizarea productiilor agricole, incepand din 2018, impactul estimat al acestei masuri fiind de 87 de milioane de euro, potrivit Programului de guvernare 2018-2020.

"Programul de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prevede infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de stat, respectiv acordarea de garantii de stat in procent de 80% din valoarea creditului de productie pentru: realizarea productiei agricole si procesarea produselor agricole, realizarea investitiilor cu finantare europeana, realizarea altor investitii in ferme si achizitia de teren agricol", se arata in document, citat de Agerpres.

Dobanda pentru un astfel de credit de dezvoltare este de 2% peste dobanda ROBOR la un an, iar plafonul maxim de creditare este de 3 milioane euro. Durata programului se va intinde pe 8 ani, iar beneficiarii vor fi 10.000 de societati din agricultura, zootehnie si acvacultura.

Potrivit documentului, efectele acestei masuri sunt cresterea productiei si calitatii acesteia, sporirea volumului de marfa destinata pietei interne si externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut si a cresterii veniturilor la bugetul de stat. De asemenea, incepand din 2018, fermierii romani vor beneficia de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate si impozit zero pentru tractoare si utilaje agricole, insa aceste masuri vor fi luate de Ministerul Finantelor Publice.

Cadastrarea de catre stat a tuturor terenurilor agricole pana in anul 2020, masura care apartine de MDRAP, reducerea cotei de TVA de la 9% cat este in prezent, la 5% pentru cele mai importante inputuri - livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestari de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol sunt alte masuri prevazute in programul de guvernare la capitolul politici agricole.

Incepand cu 2018, vor fi alocate 264 de milioane de euro timp de 4 ani pentru revitalizarea activitatii liceelor agricole, astfel incat acestea sa fie ancorate in realitatea practica si cea productiva, iar pregatirea profesionala din domeniu sa se realizeze printr-o politica coerenta care sa raspunda cerintelor sectorului agricol.

Masura ar putea preveni inchiderea liceelor agricole din cauza lipsei infrastructurii de invatamant si interesului scazut al elevilor. Programul se va intinde pe 4 ani, iar beneficiarii vor fi 33 licee agricole. Efectele estimate sunt: asigurarea investitiilor in cladiri si dotarea acestora, necesare pregatirii profesionale a elevilor, atragerea elevilor catre meseriile din sectorul agricol, asigurarea unei forte de munca calificate pentru fermieri.



Citeste si