Program de guvernare: Salariul minim va depasi 300 de euro in 2020; se introduce salariul minim pentru studii superioare

Salariul minim net va creste anual cu 100 lei, astfel incat in 2020 acesta sa fie mai mare decat echivalentul a 300 euro si se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare, potrivit Programului de guvernare 2018 - 2020 publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare urmeaza sa se majoreze, anual, cu 150 lei, net, potrivit Agerpres.

"Salariul minim va creste o data pe an, asa cum se intampla in toate tarile dezvoltate din Europa: Franta, Germania, Italia, Olanda. Astazi in Romania munca este rasplatita cu 34% din totalul valorii productiei obtinute, in timp ce capitalul, adica alocarea pentru profit si recuperarea investitiei, primeste 56%. Tinta pentru 2020 o reprezinta depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie. In Europa, media este de aproape 50% - 50%", se precizeaza in documentul citat.

Pe de alta parte, punctul de pensie va creste in urmatorii 3 ani, astfel: in 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, in 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, in 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

"Aceasta crestere a pensiilor ii va avantaja nu doar pe pensionarii de astazi, ci si pe salariatii de astazi - pensionarii de maine, care vor fi incurajati sa lucreze in Romania stiind ca la pensie vor avea un fond puternic finantat, care sa le asigure o batranete linistita. La toate acestea trebuie sa adaugam si faptul ca astazi alocarea pentru pensii reprezinta sub 8% din PIB in Romania, in timp ce in restul Europei media este de 14%", se mai arata in document.

Citeste si:
Creșterea salariului minim de anul viitor, cel puțin cât inflația
Creșterea salariului minim de...

Sursa foto: Ponderful Pictures / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri