Guvernul ignora, din nou, vocea mediului de afaceri si decide diferentierea salariului minim in functie de vechime si studii. Mai mult, sustine in continuare majorarea salariului minim de la 1 decembrie. Ministrul Muncii spune ca majorarea s-a amanat de la 1 noiembrie la 1 decembrie pentru a se realiza testul IMM. S-a realizat acest test? Care sunt rezultatele?

Testul IMM care, potrivit legislatiei in vigoare, trebuie realizat pentru orice initiativa care afecteaza mediul de afaceri, in acest caz s-a derulat absolut netransparent. Potrivit ministrului Muncii, acesta a fost postat pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri si s-a derulat ONLINE.

Dupa indelungi cautari, l-am gasit doar prin utilizarea motorului de cautare (nu este afisat vizibil) sub forma unui document PDF, nicidecum editabil, intitulat prerentios “sondaj online”. Mai mult, documentul nu este datat, asadar doar parcurgand intrebarile am putut intui ca sondajul este actual, dar se solicita timp de raspuns in 5 zile calendaristice. Nu se stie cand a fost deschis sondajul, cand a fost inchis (presupunem ca a fost inchis pentru ca contine si o intrebare referitoare la diferentierea salariului minim), cate firme au participat si, mai ales, ce au raspuns.

Toti romanii vor merge la facultate, nimeni nu mai vrea la profesionala!

Pana sa aflam rezultatul testului derulat de Guvern, avem pozitiile exprimate de organizatiile reprezentative ale mediului de afaceri pe aceasta tema.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) sustine ca introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor ci, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare.

“O astfel de dinamica defavorizeaza invatamantul profesional si tehnic, tocmai acea ramura care trebuie dezvoltata pentru a raspunde nevoilor pietei fortei de munca, asa cum indica si Barometrul fortei de munca realizat recent de PwC pentru CDR”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In acelasi timp, ierarhizarea salariului minim in functie de vechimea in munca adanceste problema productivitatii, contribuind la cresterea inechitatii dintre angajatii cu vechime si cei recent intrati in piata muncii, prin recompensarea anilor de munca si nu a performantei, se subliniaza in comunicat.

Cine suporta majorarile salariale de la stat?

La randul lor, reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER), atrag atentia ca modificarile salariului minim in forma anuntata de Guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor.

Investitorii francezi mai spun ca o asemenea masura afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales a celor mici si mijlocii, de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior.

"Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii", subliniaza documentul.

Pe de alta parte, stabilirea salariului minim in functie de vechimea in munca va crea o birocratie excesiva si va reprezenta un alt argument in defavoarea performantei, se mai arata in comunicatul CCIFER. In plus, organizatia arata ca stimulentele financiare acordate salariatilor pentru vechimea in munca trebuie sa ramana reglementate prin sporul de vechime si acordate in baza negocierii dintre partenerii sociali, in functie de realitatile economice si de piata din fiecare industrie si unitate comerciala.

Mai mult, investitorii invoca lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, in conditiile in care Hotararea de Guvern nu face referire la sursa fondurilor din care urmeaza a fi suportata aceasta crestere, iar forta de munca angajata in administratia publica reprezinta in medie 26% din numarul total de angajati din economia nationala si se afla in prezent in primele 3 pozitii in topul celor mai ridicate salarii.

Jumatate din majorarea de salariu merge la stat

Presedintele Consiliului National pentru IMM-uri, Florin Jianu, sustine, la randul sau, ca membrii Consiliului se opun vehement majorarii salariului minim de la 1 decembrie 2018. “Reprezentantii mediului de afaceri s-au opus maririi salariului minim pe economie de la 1 decembrie, au fost de acord cu marirea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, pentru ca acest lucru a fost discutat de foarte mult timp. (...) Noi suntem de acord cu marirea salariului, in general marirea castigurilor angajatilor, dar trebuie sa ne uitam la fiscalitate. Nu e normal sa maresti salariul si, de fapt, jumatate din bani tu sa-i iei la stat. Hai, acei bani care inseamna marirea salariului minim pe economie sa-i dam angajatilor! Sa ne uitam la o politica fiscala mai atractiva cel putin pentru salariul minim pe economie", a explicat Jianu.

In schimb, ministrul Muncii insista ca, de la 1 decembrie 2018, salariul minim pe economie va creste la 2.080 de lei, iar pentru cei cu studii superioare sau cu minim 15 ani vechime, la 2.350.

Pe de alta parte, Guvernul de femeilor “sansa” sa munceasca mai mult. Potrivit unei modificari adusa Legii 53/2003, acestea vor putea opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani (in prezent, varsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani). Asadar, femeilor li se da posibilitatea sa munceasca mai mult (si sa plateasca taxe la stat) si sa beneficieze de pensie mai putin.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri