Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a promis că va face din Bundeswehr (armata germană) "coloana vertebrală a apărării colective în Europa", prezentând noi directive pe fondul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Boris Pistorius a afirmat, în cadrul unei conferinţe la Berlin, că "partenerii Germaniei din Europa, din America de Nord şi din întreaga lume" se aşteaptă "să ne asumăm responsabilităţile".

Ultimele directive ale armatei germane datează din 2011.

În documentul de 19 pagini prezentat joi se precizează că Bundeswehr trebuie să fie "bine echipată pentru război în toate domeniile", un termen deja folosit recent de Pistorius şi care a stârnit controverse în Germania.

Odată cu "invadarea brutală" a Ucrainei de către Rusia, războiul "a revenit în Europa", a afirmat el.

Guvernul german insistă că Bundeswehr trebuie să se poată implica şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.

Pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, Berlinul precizează că "o importanţă deosebită este acordată dreptului Israelului de a exista. Securitatea Israelului este un motiv de stat" pentru Germania.

Aceste obiective au însă un preţ: guvernul german reaminteşte că va fi necesar să se aloce cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare pentru a se conforma obiectivelor NATO.

Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, ajungând la doar 1,3% în 2021.

Însă pentru moment nimic nu este sigur. În ianuarie anul trecut, Pistorius a avertizat că fondul special de 100 de miliarde de euro, anunţat de Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina şi destinat modernizării armatei germane, "nu va fi suficient".

Angajamentul de a reveni la 2% din PIB "înseamnă trecerea de la circa 50 de miliarde de euro cheltuieli militare anuale la 70 sau chiar 75 de miliarde pe o bază durabilă ", a declarat recent Pieter Wezeman de la Institutul Sipri.

Sursa foto: Shutterstock / JoergHuettenhoel...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri