Aflat în plină escaladare a războiului împotriva celor din Hamas, Israelul a convins gigantul tehnologic american Intel să semneze acordul pentru cea mai mare investiție făcută de o companie privată în țară, relatează Euronews.com.

Producătorul american de cipuri a confirmat o nouă investiție de 25 de miliarde de dolari (22,6 miliarde de euro) în Israel, după ce guvernul de la Tel Aviv s-a angajat să ofere un stimulent pentru această investiție.

Ca parte a acordului, Intel a primit un grant de 3,2 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro) de la guvernul israelian pentru noua fabrică în care vor fi produse cipuri.

Manifestarea de susținere și angajament pe termen lung a producătorului american vine într-un moment în care războiul Israelului cu gruparea militantă palestiniană Hamas se intensifică. De altfel, conflictul pune o presiune tot mai mare chiar și pe SUA, care cer Israelului să limiteze numărul victimelor în rândul civililor din Gaza.

„Această investiție, într-un moment în care Israelul poartă război în care binele trebuie să învingă răul, este o investiție în valorile corecte și drepte care semnifică progres pentru umanitate”, a declarat ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich pentru Reuters.

Intel este deja cel mai mare angajator din Israel

Intel corp(Sursa foto: Shutterstock)

Gigantul tehnologic american este prezent în țara din Orientul Mijlociu de peste 50 de ani și este cel mai mare angajator și exportator privat al Israelului, ceea ce arată că Intel are încredere să investească și mai mult într-o țară în care a făcut deja investiții semnificative.

Planurile de investiții au fost anunțate anterior, în iunie 2023, de Ministerul Finanțelor, dar producătorul de cipuri a confirmat-o oficial abia marți, 26 decembrie. În urma anunțului, acțiunile Intel au crescut cu peste 5% la Nasdaq.

Noua fabrică va genera câteva mii de noi locuri de muncă și va servi ca o extindere a fabricii existente din orașul Kiryat Gat, care se află la aproximativ 42 km de Gaza, regiunea distrusă de război.

Producătorul de cipuri s-a angajat, de asemenea, să cumpere bunuri și servicii în valoare de 60 de miliarde de șekeli (15 miliarde de euro) de la furnizorii israelieni în următorii zece ani.

Proiectul este „o parte importantă a eforturilor Intel de a se dezvolta ca un lanț global de aprovizionare mai rezistent (pentru piața cipurilor), alături de investițiile de producție în curs și planificate ale companiei în Europa și Statele Unite”, a spus compania într-un comunicat.

Intel a refuzat să spună ce tehnologie va fi produsă la noua fabrică, dar este de așteptat să înceapă operațiunile până în 2028.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri