Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca, pe langa pretul produsului pe care-l cumparam, vom plati inca 2 lei pentru ambalaj, suma reprezentand „garantia de reciclare” si vor fi recuperati daca ducem ambalajul inapoi la magazin, scrie avocatnet.ro, citat de Digi24.

Magazinele care vand produse ambalate in ambalaje reutilizabile vor fi obligate sa le primeasca la schimb sau sa ramburseze, la cererea cumparatorului, valoarea garantiei, potrivit proiectului.

„Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati: a) sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.; b) sa asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie in proiectul de OUG.

In prezent, exista doar obligatia de a scrie pe ambalaj ca acesta e reutilizabil. De asemenea, in pretul final al produsului va trebui sa fie evidentiat pretul garantiei in valoare de 2 lei.

In proiect e explicata si ideea de sistem garantie: „sistem prin care cumparatorul, la achizitionarea unui produs ambalat, plateste vanzatorului o garantie sub forma unei sume de bani care ii este rambursata atunci cand ambalajul este returnat”.

Citeste si:
Carrefour reinvie comertul de alta data: produse vrac si sticle goale
Carrefour reinvie comertul de...

„Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea garantiei”, scrie in proiectul de OUG, acum existand doar obligatia de a scrie pe ambalaj ca acesta e reutilizabil.

Definitia ambalajului primar apare in Legea nr. 249/2015: „ambalaj conceput si realizat pentru a indeplini functia de unitate de vanzare, pentru utilizatorul final sau consumator, in punctul de achizitie”.

In lege se va clarifica si chestiunea dreptului la garantie conditionat de pastrarea ambalajului, textul de lege propus fiind urmatorul: „Se interzice conditionarea, sub orice forma, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la garantia produsului cumparat de pastrarea ambalajului”, in contextul in care textul din prezent nu se refera expres la dreptul de garantie, ci la drepturile consumatorului, in sens mai larg.

Citeste si:
(P) Oferirea unei vieti noi ambalajelor folosite reprezinta prioritate
(P) Zoran Bogdanovic, CEO,...

Sursa foto: padu_foto / Shuttertock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
(P) Casele din busteni rotunzi cu lemn de pin finlandez foarte cautate