Jumatate din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu, iar datele statistice arata ca Romania nu are un sistem de achizitii publice curat si transparent, a declarat, miercuri, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, noteaza Agerpres.

"Peste jumatate din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu. Din cele peste 11.200 de dosare pe care DNA le-a avut in investigare anul trecut, 5.937 de dosare au avut ca obiect infractiuni de abuz in serviciu. Au fost trimisi in judecata 189 de inculpati pentru fapte de abuz in serviciu, iar masurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infractiuni au fost de peste 95 milioane euro (...) Este firesc sa ne punem intrebarea: daca an de an a crescut numarul persoanelor trimise in judecata, condamnate pentru fapte de coruptie, putem spune ca Romania este o tara mai putin corupta? Putem spune ca institutiile din Romania sunt mai curate? (...) Aceste date statistice ne arata o situatie ingrijoratoare a fenomenului de abuz in serviciu si ne arata ca nu avem un sistem de achizitii publice curat si transparent. Rezultatele noastre demonstreaza ca, in lipsa unor masuri clare de prevenire, coruptia in institutiile publice s-a manifestat prin aceleasi actiuni", a spus Kovesi, in cadrul unei dezbateri privind frauda si coruptia din sistemul de achizitii publice.

Procurorul sef a aratat ca nu orice neregula din achizitiile publice constituie si o fapta penala.

"Nivelul de asteptare privind activitatea DNA a devenit foarte ridicat. Uneori, atunci cand se deschid anumite investigatii se asteapta si o finalitate prin trimiterea in judecata a persoanelor. Dar nu in toate cazurile putem dovedi fapte penale, mai ales daca suntem sesizati cu fapte care s-au comis in urma cu mai multi ani. Avem situatii in care cetatenii ar vrea ca DNA sa rezolve si probleme care nu sunt de competenta DNA. Nu orice neregula intr-o procedura de achizitie publica este neaparat o fapta penala sau constituie o infractiune de competenta DNA. Aceasta nu inseamna ca asteptarile cetatenilor nu sunt legitime sau ca nu trebuie satisfacute", a explicat Kovesi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri