Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru conducerea DNA, sustine ca "obiectul de activitate al DNA nu este constatatea si cercetarea infractiunilor de abuz in serviciu, ci de a pune pe masa judecatorului infractiuni de coruptie la nivel inalt si mediu". Ca o ironie, cel mai cunoscut caz de acest fel aflat pe rolul instantelor este al lui Liviu Dragnea.

Bineinteles, liderul PSD nu este singurul vizat, mai multi politicieni fiind condamnati pentru aceasta infractiune, printre care Elena Udrea, Relu Fenechiu, Dan Sova sau inculpatii din dosarul Microsoft, scrie Ziare.com.

Declaratiile sunt facute in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM, care trebuie sa dea un aviz in cazul acestei candidaturi la sefia DNA.

"Cred ca obiectul DNA nu este constatarea si cercetarea abuzului in serviciu. Este acela de a cerceta si a pune pe masa judecatorilor infractiuni de nivel inalt si mediu", a spus Adina Florea.

Potrivit acesteia, infractiunea de abuz in serviciu nu ar fi o infractiune de coruptie, ci ar trebui asimilata infractiunilor de serviciu.

"Nu stiu si nu cred ca rolul DNA este acela de a cerceta infractiuni facile, dimpotriva rolul DNA este acela de a cerceta si analiza si a gasi acele infractiuni de coruptie care au fost savarsite prin cele mai complexe si complicate metode de infractiune alese de infractori...Infractiunile, facile, cele de abuz in serviciu, intra in competenta parchetelor de tribunale si cele de pe langa judecatorii", a declarat Adina Florea.

Cel mai cunoscut caz aflat in instante, judecat pentru aceasta infractiune, este cel al Angajarilor la DGASPC Teleorman, in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Politicianul a contestat decizia si ICCJ a inceput judecarea apelului chiar azi.

Abuzul in serviciu: 53% din activitatea DNA

Potrivit datelor oficiale, din bilantul pe 2017 al DNA, peste jumatate din activitatea parchetului anticoruptie o reprezinta investigarea faptelor de abuz in serviciu (53%).

Este vorba de o infractiune specifica fraudei si coruptiei in domeniul achizitiilor publice.

Citeste si: Ordonanta de urgenta pentru salvarea lui Liviu Dragnea: Care sunt efectele dezincriminarii abuzului in serviciu

In anul 2017, procurorii DNA au avut de instrumentat 5.937 de dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu. 189 de inculpati au fost trimisi in judecata in 2017 pentru fapte de abuz in serviciu, iar masurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infractiuni au fost de peste 95 milioane de euro.

Cazurile celebre de abuz in serviciu, anchetate de DNA

Zeci de demnitari, fosti ministri, primari, presedinti de consilii judetene, directori ai unor companii de stat sunt judecati in acest moment pentru aceasta infractiune.

Cele mai cunoscute cazuri sunt dosarele Microsoft si cele privind cauzele ANRP, dar si mai multe procese privind achizitiile la companii de stat, cum ar fi Loteria Nationala, CFR, Posta Romana, Electrica etc.

Cele mai recente cazuri in care Inalta Curte a dat decizii definitive pentru aceasta infractiune: Dosarul CET Govora - Dan Sova, in care fostul sef al CET Govora, Mihai Balan, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, dosarul Gala Bute, in care Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare.

Un alt caz celebru este cel privind vanzarea subevaluata a hotelului Astoria, perla Societatii Feroviare de Turism, in care doi directori ai companiei de stat au fost condamnati la 5 ani, respectiv 6 ani de inchisoare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri