"In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", este informarea postata joi pe pagina de Facebook a ambasadei.

Precizarea vine in contextul in care Comisia Iordache, care a dezincriminat aproape in totalitate abuzul in serviciu in Romania, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, precum si premierul Viorica Dancila au declarat recent ca in majoritatea statelor europene, inclusiv in Germania, aceasta infractiune nu este pedepsita de lege.

Cele mai recente declaratii in acest sens sunt ale premierului Dancila, care sustine ca le-a explicat oficialilor de la Bruxelles, Jean-Claude Junker si Frans Timmermans, ca doar in 7 tari UE mai este incriminat abuzul in serviciu, deci Romania a facut un lucru bun cand aproape ca l-a scos din Codul Penal.

Iata ca in Germania, motorul economic si politic al Europei, lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum informeaza reprezentantii Guvernului Merkel la Bucuresti.

Membrii partidului Uniunea...
Citeste si: Membrii partidului german aleg succesorul Angelei Merkel

Tariceanu insista ca abuzul in serviciu nu este incriminat in Germania

In acelasi timp, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a insistat joi seara ca infractiunea de abuz in serviciu nu este incriminata in Germania, dupa ce cu cateva ore inainte Ambasada de la Bucuresti arata ca infractiunea este pedepsita drastic in Germania.

Tariceanu a mai dat un detaliu inedit: ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus ca infractiunea de abuz in serviciu sa fie eliminata complet din Codul Penal.

Specialistii de la Consiliul Superior al Magistraturii au realizat in 2016 un raport, privind modul in care aceasta infractiune este pedepsita in alte tari, inclusiv in Germania. Documentula fost intocmit in contextul in care mai multe VIP-uri acuzate de abuz in serviciu au contestat la Curtea Constitutionala constitutionalitatea infractiunii.

Andreea Cosma, deputat PSD de...
Citeste si: Andreea Cosma, deputat PSD, condamnata la 4 ani de inchisoare

Sursa foto: Shutterstock