Consiliul Superior al Magistraturii a formulat o serie de propuneri de modificare a Codurilor penale, Coduri aflate acum in discutia Comisiei speciale conduse de deputatul PSD Florin Iordache. Una dintre propuneri vizeaza introducerea unui prag de 50.000 de euro de la care sa se poata vorbi de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu sau delapidare, daca faptuitorul acopera prejudiciul pana la sesizarea instantei, scrie Digi24.

Propunerea CSM, transmisa presedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, a fost marti prezentata membrilor Comisiei. „Mi s-a parut normal, le-am primit astazi, sa le aduc la cunostinta, sa stiti de ele”, a spus Iordache.

Ce se intampla daca prejudiciul este pana in 50.000 de euro?

Daca prejudiciul este pana in 50.000 de euro si este achitat pana la sesizarea instantei, fapta nu ar urma sa constituie infractiune.

Daca prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro si este achitat in cursul urmaririi penale sau, atentie, in orice moment de pana la hotararea definitiva, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania s-a retras de la dezbatere

Reprezentantii Forumului Judecatorilor au anuntat ca se retrag de la dezbateri.

„Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a solicitat insistent Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului si Presedintelui Camerei Deputatilor consultarea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) asupra unor aspecte curente vizand modificarea in Romania a Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila, precum si unele aspecte conexe, sustinand ca este necesara suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune pana la data primirii Avizului Comisiei de la Venetia.

In ciuda acestui fapt, procesul de legiferare in aceasta materie continua, cu o procedura netransparenta si neprevizibila, fara a putea aprecia in ce modalitate vor fi folosite observatiile formulate de sistemul judiciar, a carui prezenta pare doar a fi necesara pentru legitimarea modificarilor propuse, mimandu-se un dialog. Astfel, materialele sunt comunicate in termene nerezonabile, uneori cu cateva ore inainte de lucrarile comisiei, discutarea textelor si a amendamentelor are loc fara vot imediat, desi foarte multe institutii juridice au legatura intre ele si trebuie apreciat dinainte care este cursul initiativei legislative”, a explicat Forumul Judecatorilor, ulterior, printr-un comunicat de presa.

Concret, CSM doreste modificarea art. 308 din Codul Penal, prin adaugarea urmatoarelor alineate:

„(3) In cazul infractiunii prevazute de art. 295 (delapidare - n.r.), savarsite in conditiile alin 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

(4) Infractiunile prevazute la art. 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea functiei - n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete - n.r.), savarsite in conditiile alin. (1), daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.

(5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. 2 se reduc la jumatate.

(6) Dispozitiile alin 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia."

Ce prevede acum art. 308 din Codul penal:

„Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.

(2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri