Operatorul celui mai popular serviciu de cautari online va avea la dispozitie 90 de zile pentru a opri practicile anti-concurential sau va plati o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri medie zilnica a grupului mama al Google, Alphabet, la nivel global. Google trebuie sa informze Comisia despre intentiile sale in termen de 60 de zile, potrivit News.ro.

Oficialii companiei americane au replicat, spunand ca “Cei care cumpara online vor sa gaseasca produsele si serviciile dorite rapid si usor. La randul lor, companiile vor sa promoveze aceleasi produse si servicii. De aceea, Google arata reclame dedicate celor care fac cumparaturi, conectandu-i cu mii de companii, mici si mari, cu beneficii pentru ambele parti. Cu tot respectul, nu suntem de acord cu concluziile anuntate astazi. Vom analiza in detaliu decizia Comisiei Europene si vom decide daca vom face apel, prezentandu-ne argumentele in continuare”, declara reprezentantii Google.

Google, amendat dupa sapte ani de ancheta

Decizia Comisiei Europene vine la capatul unei investigatii de sapte ani, determinata de o serie de plangeri din partea unor companii concurente, cum este site-ul american pentru consumatori Yelp, TripAdvisor, site-ul britanic de comparare a produselor Foundem, News Corp si grupul de lobby FairSearch.

Amenda anuntata marti este cea mai mare impusa de Comisia Europeana unei singure companii intr-un caz antitrust, peste cea de 1,06 miliarde de euro aplicata producatorului american de cipuri Intel in 2009.

Strategia Google pentru serviciul de comparare a cumparaturilor nu a fost de a atrage clientii prin imbunatatirea produsului fata de cele ale companiilor concurente. A negat altor companii sansa de a concura in functie de merite si de a inova. Si, cel mai important, a negat consumatorilor europeni dreptul de a-si alege serviciile

Margrethe Vestager, comisar UE

Politicieni europeni au cerut UE sa sanctioneze Google, in timp ce criticii din SUA sustin ca autoritatile de reglementare europene au ca tinta companii americane de succes.

Sursa foto: Shutterstock/l i g h t p o e t