Organizatia de Serializare a Medicamentului din Romania (OSMR) a lansat vineri Sistemul National de Verificare a Medicamentelor menit sa protejeze pacientii impotriva medicamentelor contrafacute. Procesul de implementare a sistemului se va intinde pe durata unui an, urmand ca acesta sa devina operational intr-un an, la 9 februarie 2019, conform legislatiei europene, potrivit Agerpres.

Presedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat ca fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic.

"Acest sistem national de verificare a medicamentelor presupune existenta unei baze de date unde seria fiecarei cutii cu medicamente va fi sicata, iar in clipa in care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Daca medicamentul este valid, va putea fi eliberat, daca nu, vor fi o serie intreaga de proceduri in functie de situatie. Daca se constata ca o cutie este contrafacuta, ea fi pusa in carantina si se vor lansa niste alerte la structurile responsabile de siguranta circulatiei medicamentelor si se vor face investigatiile necesare. Exista si in prezent sisteme de trasabilitate si de verificare a medicamentelor, dar nu atat de precise cum vor fi cele care vor intra in vigoare", a spus Zaharescu.

Potrivit lui Zaharescu, investitiile pentru producatori vor fi semnificative in liniile de ambalare.

"In momentul in care se introduc medicamentele in cutie se imprima pe ea acel cod matriceal care contine datele unice de identificare ale cutiei respective. Ori adaptarea liniilor de fabricatie la aceste cerinte presupune investitii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare", a adaugat Zaharescu.

Presedintele OSMR a punctat ca nu vor mai putea fi eliberate fractii din cutiile de medicamente, Romania fiind o exceptie cu aceasta practica in farmacii.

"Aceasta este situatia normala. Nicaieri in tarile UE nu se accepta o asemenea procedura. Noi facem o exceptie.(...) Autoritatile impreuna cu producatorii vor trebui sa gaseasca solutii pentru ca procedurile care vor fi puse in practica sa nu ii afecteze pe pacienti", a spus Zaharescu.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a mentionat ca de mai mult de un an farmacistii lucreaza alaturi de producatori si distribuitori la o planificare a etapelor care trebuie implementate.

"Consideram ca etapele urmatoare vor fi mai usor de parcurs, dar trebuie sa fim in permanenta umar la umar, pentru ca e un circuit destul de larg si complicat. Daca undeva nu functioneaza ceva, asta inseamna o intrerupere si o punere in pericol asigurarea cu medicamente a populatiei. Sistemul ne va influenta in mod pozitiv, avand certitudinea ca toate medicamentele care ajung la pacienti sunt adevarate, curate, nu contrafacute. Inseamna un efort in plus pentru farmacii. Pare a fi un paralelism intre Agentia Nationala a Medicamentului si OSMR, dar nu este. Este un control suplimentar si vom avea siguranta ca se vor reduce drastic medicamentele contrafacute. Va fi o investitie in aparatele cu care se va face citirea, in adaptarea programului informatic existent pentru gestiune in farmacii", a punctat Lupuliasa.

Sursa foto: Shutterstock / toons17 7

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri