In luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeana, 261 de euro pe luna, fiind urmata de Lituania, cu 400 de euro, si de Romania, cu un salariu minim de 408 euro, arata datele publicate vineri de Eurostat, potrivit Agerpres.

La nivel general, salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe luna in statele membre din estul UE si de peste 1.000 de euro in nord-vestul UE, in frunte fiind Luxemburg (1.999 de euro pe luna), Irlanda (1.614 euro), Olanda (1.578 euro), Belgia (1.563 euro), Germania si Franta (ambele cu 1.498 de euro pe luna).

Comparativ, salariul minim federal in SUA era de 1.048 de euro pe luna in ianuarie 2018.

In UE, doar 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim pe economie, tarile care nu au un astfel de salariu fiind: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.

Eurostat precizeaza ca cel mai mare salariu minim din UE este de aproape opt ori mai mare decat cel mai mic. Insa decalajele salariale in randul statelor membre sunt mai mici daca sunt eliminate diferentele de preturi. Exprimate la paritatea standard a puterii de cumparare (PPS), salariul minim din Bulgaria este de 546 PPS si de 1.597 PPS in Luxemburg ceea ce inseamna ca cel mai mare salariu minim din UE este de aproape trei ori mai mare decat cel mai mic. In Romania, salariul minim exprimat in paritatea standard a puterii de cumparare este de 808 PPS, mai mare decat cel de 787 PPS din Portugalia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri