Salariul minim brut pe economie in Romania va fi de 446 de euro pe luna dupa 1 decembrie 2018, peste media tarilor din regiune. Din banii acestia, insa, la angajat in mana ajung doar 261 de euro pe luna, mult sub media regiunii. Prin comparatie, in Estonia, din 500 de euro salarariul minim brut, 482 de euro ajung la angajat. De unde vine diferenta? Din taxele percepute de stat din salariul angajatului!

Asadar, in Romania, statul incaseaza 185 de euro pe luna in contul fiecarui angajat cu salariul minim (diferenta dintre brut si net), iar in Estonia doar 18 euro. La aceste sume se mai adauga si contributia angajatorului.

Taxare exorbitanta pe salariul minim comparativ cu tarile vecine

In tara noastra, contributia angajatorului este cea mai redusa din regiune. Cu toate acestea, insa, Romania are cea mai mare rata efectiva taxare pe salariul minim, de 42%, iar Estonia cea mai mica - de 4% (include contributiile angajatului si pe cele ale angajatorului), reiese dintr-o analiza Deloitte Romania.

„Cand discutam despre salarii, ne raportam, de regula, la valoarea lor bruta. Astfel, Romania nu arata rau deloc, cu o crestere a salariului minim brut de aproximativ 41% in ultimii doi ani. Stam bine si la nivel de regiune. Din pacate insa, daca luam in calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din Romania coboara spre finalul aceluiasi clasament. Asta inseamna ca, la sfarsitul lunii, angajatul roman ia cei mai putini bani in mana, spre deosebire de colegii lui din tarile din regiune. La fel de adevarat este si ca, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse in Romania, insa ele nu au impact asupra angajatului. Totusi, in ambele situatii – raportare la salariu brut si la costul salarial complet - taxele si contributiile la sistemele publice din Romania depasesc semnificativ media regiunii”, sustine Monica Tariuc, Senior Manager Consultanta Fiscala, Deloitte Romania.

Chiar si daca ne raportam la Serbia si Bulgaria, fata de care Romania are un salariu minim brut semnificativ mai mare (peste 50%), constatam ca, la salariul in mana, avansul se reduce la mai putin de jumatate.

In tara noastra, rata efectiva de taxare se mentine cea mai inalta, 41,5%, si in cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

„Ca urmare a transferului contributiilor de asigurari sociale in sarcina angajatului si a majorarilor salariului minim brut, inclusiv cea anuntata pentru 1 decembrie 2018, Romania a ajuns sa depaseasca media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasand cinci state. In schimb, celelalte 10 tari au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, fata de 41,5% in Romania”, declara Raluca Bontas, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte Romania.

In cazul Romaniei, a fost luata in calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma sa intre in vigoare in decembrie 2018, conform anuntului Guvernului.

Romanul da cel mai mult la stat, dar are cele mai putine beneficii

„Salariatul roman primeste procentual mai putin din rezultatul muncii decat in alte state din regiune, impozitul si contributiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, asadar, de asteptat ca fiscalitatea inalta sa se reflecte si intr-o calitate a vietii mai crescuta, de vreme ce salariatul investeste mai mult in serviciile publice de educatie, sanatate, infrastructura etc. Insa, mergand la clasamentele mondiale in acest sens, ele arata contrariul, cheltuielile publice avand o eficienta redusa. De exemplu, studiul efectuat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care masoara calitatea vietii si bunastarea cetatenilor, plaseaza Romania pe locul 44 din 146 de tari, in urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac sa intelegem mai usor fenomenul migratiei fortei de munca, precum si nevoia unor masuri inter-relationate si care pot inversa aceasta tendinta”, spune Raluca Bontas.

Analiza Deloitte Romania, realizata pe baza calculelor furnizate de firmele membre din reteaua Deloitte, include Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania si Letonia. Din aceasta rezulta ca salariul minim brut variaza intre 500 de euro (Estonia) si 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro. Romania, cu 446 de euro este peste medie. La net, insa, Romania are al doilea cel mai mic salariu, de 261 de euro pe luna, dupa Bulgaria (202 euro). La polul opus se afla Estonia, cu 482 de euro net pe luna.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri