Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a pornit o campanie impotriva Pilonului II de pensii si a readus in discutie, in cadrul unei reuniuni cu usile inchise pentru presa, posibilitatea renuntarii la acesta, sustinand ca decizia luata in 2008, cand s-a infiintat Pilonul II, n-a fost una buna. De asemenea, Vasilescu le-a cerut pensionarilor "sustinerea in spatiul public" a legii pensiilor, o lege importanta pentru electoratul PSD, care vine din aceasta zona, scrie Hotnews.

"In 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri sa opteze pentru Pilonul I sau II. Eu va spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a intamplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii si cred ca e cel mai bun lucru. Intotdeauna Statul va veni sa completeze pensiile pe cand in momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel!", le-a transmis luni ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pensionarilor care au participat la o reuniune de la Institutul National de Statistica, potrivit unor surse participante la discutii.

Olguta Vasilescu le-a mai cerut luni persoanelor mai in varsta "sustinerea in spatiul public", pentru promovarea legii pensiilor. "De ce sa nu va ascund, as avea nevoie si de sustinerea DVs in spatiul public ca sa putem sa inaintam cu aceasta lege! Si nu va ascund ca si pentru noi din punct de vedere politic este cea mai importanta lege pentru ca electoratul nostru din aceasta zona vine", a mai spus luni ministrul Muncii, potrivit surselor citate.

In vara anului trecut, fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a declarat ca Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acelui an, urmand sa ramana doar Pilonul I si III. "Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru", spunea atunci Misa, la doar doua luni dupa ce fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din Romania, a primit o amenda uriasa din partea Statului pentru ca si-a avertizat clientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.

In plus, Lia Olguta Vasilescu a adus in discutie recentele cresteri de preturi, pe care le pune pe seama mediului de afaceri. "Preturile nu sunt generate de guvern. Nu mai suntem intr-o economie centralizata in care Guvernul sa intervina pentru ca sa nu mai creasca preturile intr-un anumit sector. Mediul de afaceri a profitat- si aici suntem constienti de treaba asta- a profitat de cresterea puterii de cumparare si atunci au crescut si ei preturile.Sunt o serie de firme care au profitat ca sunt bani in piata ca urmare a acestor majorari (salariale-n.n.) si au crescut preturile", a explicat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii le-a mai amintit pensionarilor cate lucruri a facut PSD pentru ei de cand a venit la guvernare argumentand ca Basescu le-a taiat pensiile si salariile, iar acum PSD incearca sa corecteze nedreptatea comisa.

"Dumneavoastra stiti prea bine care au fost majorarile de pensii din acest an. Chiar daca noi in campanie nu ne-am propus sa venim cu o lege a pensiilor ci doar sa crestem punctul de pensie care anul crescut de doua ori si de la 1 ianuarie si de la 1 iulie. Dupa ce am vazut inechitatile din sistemul de pensii ne-am gandit ca lucrurile nu mai pot continua asa", a mai spus Vasilescu.

"Va amintiti ca in 2009, cand au vrut sa taie 25% din toate salariile si pensiile nu i-a lasat Curtea Constitutionala sa taie pensiile, fiind asimilate dreptului de proprietate. Si atunci, ce au facut?: Le-au impozitat! Noi am eliminat inca de anul trecut asta, iar anul acesta, cei care au pensii de peste 2000 de lei platesc 10% impozit, deci si pentru ei e o crestere de la 1 ianuarie. Pentru pensionarii care aveau 900 de lei pensie, indiferent de alta sursa de venit, am facut posibil sa primeasca 90% medicamente compensate", a mai spus luni Lia Vasilescu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri