Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a anuntat ca potrivit noii legi, al 13-lea salariu se va lua in calcul la pensie, potrivit Ziare.com.

"O sa se ia in calcul acordul global, ca au fost pensionari care au avut al 13-lea salariu. Au avut si alte drepturi in afara de acest salariu si pana acum nu le-au fost luate in calcul. Se vor lua in calcul toate componentele salariale pe care le-au avut si pentru care au contribuit", a tinut sa precizeze Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus ca Legea Pensiilor a fost finalizata si ca se fac simulari pe trei modalitati de calcul. De asemenea, Vasilescu a adaugat ca se va face o diferentiere intre categoriile de pensionari, aducand, din nou, in discutie pensionarii care au cotizat pana in 10 ani.

"Va fi facuta o diferentiere intre pensionarii care au un stagiu mai mic de 10 ani fata de ceilalti care au contribuit peste zece ani, asa este nornal. M-am bucurat sa constat ca organizatiile de pensionari au sustinut in unanimitate acest lucru. Asta nu inseamna ca cei care au un stadiu sub 10 ani de cotizare vor suferi in vreun fel, in sensul ca li se va taia din pensie.

Noi am crescut cu 30% pensia minim garantata anul trecut si anul acesta o crestem din nou cu 30%, dar e important sa fie o diferentiere intre acele doua categorii de pensionari, pentru ca cei care au peste 10 ani stagiul de cotizare vor trebui sa castige mult mai mult in perioada urmatoare in functie de contributivitate, sa creasca pe punctul de pensie", a spus Vasilescu.

Mai mult, ministrul a sustinut ca asociatiile de pensionari au cerut ca si impozitarea sa fie diferentiata in functie de pensie, insa a anuntat ca aceasta varianta nu poate fi aplicata deocamdata.

"Ne-au cerut pensionarii, sigur ca asta nu am luat-o in calcul pana acum, ca si impozitul pe pensii sa fie diferit. La pensiile mai mari sa fie si impozitarea mai mare. Noi mergem pe impozitul pe care l-am stabilit anul acesta de 10% la pensiile peste 2.000 de lei si 0% la cele sub 2.000 de lei", a mai spus aceasta.

Ministrul a mentionat, joi seara, ca la nivelul UE au fost discutii cu comisarul european pentru Munca vizavi de varsta de pensionare, adaugand ca aceasta nu va creste.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri