Dublarea punctului de pensie se va face in interiorul mandatului PSD, din 2021 urmand sa intre noua formula si exista o crestere si din aplicarea acesteia, a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Vad ca tot cauta unii cate ceva de criticat prin legea pensiilor si nu prea gasesc. Si atunci au iesit cu minciuna ca PSD dubleaza pensiile prin legea asta, dar abia in 2021, cand nu mai e la putere. Adica lasam greul pe umerii altora care se si vad guvernand. Pai, hai sa vedem exact cum sta treaba: 2016- punct de pensie 871 lei, 2017-punct de pensie ianuarie - 917 lei si iunie - 1.000 lei, 2018- punct de pensie 1.100 lei, 2019-punct de pensie 1.265 lei, 2020- punct de pensie 1.775 lei. 871 (2016) x 2= 1.742 lei ar fi trebuit sa fie in 2020 ca sa se dubleze, dar va fi 1.775. Deci nu dupa 2020 cand ni se incheie mandatul si vin altii, ci chiar in interiorul mandatului nostru se dubleaza punctul de pensie! Din 2021 intra noua formula si exista o crestere si din aplicarea acesteia! Dar dublarea se face in interiorul mandatului nostru", a explicat Olguta Vasilescu, conform Agerpres.ro.

Guvernul a discutat, in sedinta de miercuri, noua lege a pensiilor, proiectul de act normativ vizand, potrivit premierului Viorica Dancila, cresterea veniturilor pensionarilor si eliminarea inechitatilor in sistemul public de pensii.

"Discutam astazi, in sedinta de Guvern, noua lege a pensiilor, un proiect important pentru milioane de romani, prin care ne dorim cresterea veniturilor pentru pensionari si eliminarea inechitatilor in sistemul public de pensii. Astfel, asiguram pensii egale pentru munca egala si indreptam inechitatile din prezent, cand doua persoane, care au avut aceeasi ocupatie si au aceeasi vechime in munca, beneficiaza de pensii diferite", a declarat Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Potrivit ministrului Muncii, valoarea punctului de referinta pentru calcularea pensiilor se va indexa anual cu inflatia, incepand din 2022, si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

"Din 2022, valoarea punctului de referinta se va indexa anual cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Deci, aici apare prima diferenta fata de proiectul care a fost pus in dezbaterea publica dupa ce am prezentat mai multe formule de calcul Ministerului de Finante si am convenit asupra faptului ca aceasta este cea mai buna. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare la data adoptarii programului de guvernare. De altfel, reamintim ca pensiile nu mai sunt purtatoare de CAS si CASS, aceasta fiind una dintre masurile ce a fost adoptata inca de la inceputul anului trecut", a afirmat ministrul Muncii, dupa sedinta de Guvern de miercuri.

Aceasta a tinut sa sublinieze ca proiectul de act normativ se bazeaza pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adica plata in functie de contributie; egalitatea, adica pensionari care au aceeasi vechime, dar care au iesit la pensie in momente diferite, primesc aceeasi suma de bani; solidaritatea sociala, adica generatiile in activitate sustin, prin plata contributiilor lor, generatiile de pensionari si, in viitor, vor fi sustinute la randul lor; imprescriptibilitate, adica dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Anterior, Olguta Vasilescu declarase ca nu vor fi introduse noi taxe pentru aplicarea noii legi a pensiilor in conditiile in care produsul intern brut creste in fiecare an si s-a lucrat pe datele Comisiei Nationale de Prognoza, care nu a gresit niciodata pana acum.

Ministrul Muncii a precizat ca impactul bugetar al Legii pensiilor va fi, in 2019, de 8,4 miliarde de lei si va creste constant in urmatorii trei ani la 24,8 miliarde lei in 2020, 58 de miliarde de lei in 2021 si la 81 de miliarde de lei in 2022.

Lia Olguta Vasilescu a precizat, totodata, ca nu crede ca presedintele Klaus Iohannis va refuza sa promulge legea in conditiile in care actul normativ dubleaza pensiile.

"Ca om politic, sa vii sa respingi o lege care dubleaza pensiile, mi se pare o greseala. In primul rand din punct de vedere politic. Nu cred ca o va face. Legea a stat un an de zile in analiza la Casa de Pensii. Am facut simulari si parasimulari pe ea. Putem spune ca ne apropiem de o lege foarte buna. Nu stiu daca apropiata de perfectiune, pentru ca ar mai fi niste lucruri pe care le-au sesizat si sindicatele, si niste lucruri pe care ni le-am fi dorit si noi in lege, dar asta insemna un impact de 40 de miliarde de lei in plus. Ceea ce cu siguranta nu ne-am fi permis. Am vrut sa cream o lege cu care sa ne asiguram in primul rand ca putem merge inainte si ca va putea fi aplicata. Poate fi o lege foarte frumoasa dar daca nu exista bani sa o aplici sigur vor fi probleme. Pentru aceasta lege, asa cum arata ea acum, exista fondurile necesare. Nu ne asteptam la foarte multe amendamente in Parlament. Niciun politician nu este inconstient sa isi doreasca o lege frumoasa dar inaplicabila", a subliniat ministrul Muncii.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri