6 Martie 2018

Numarul romanilor care se stabilesc peste hotare creste continuu! Peste 20% din tineri aleg sa traiasca in alta tara!



Numarul romanilor plecati din tara pe termen lung a crescut cu peste un milion in ultimii 10 ani si a ajuns sa reprezinte 12% din populatia care are domiciliul in Romania. Insa mai ingrijorator este faptul ca procentul este dublu in cazul tinerilor cu varsta intre 25 si 39 de ani. Practic, unu din cinci a ales calea strainatatii. Si, contrar perceptiei generale, cei mai multi emigranti provin din orase, nu din mediul rural.

La finalul anului trecut, aproape 2,58 milioane de romani cu domiciliul permanent in Romania erau plecati din tara pentru mai mult de un an. In urma cu 10 ani, in 2007, acestia numarau putin peste 1,45 milioane, reiese din statisticile publicate de Monitorul Social, pe baza datelor INS.

Datele sunt calculate ca diferenta intre populatia dupa domiciliu (cetateni romani cu domiciliul pe teritoriul tarii) si populatia rezidenta (care locuieste efectiv in Romania).

Daca la nivel national, fenomenul reprezinta doar 12% din populatie, la grupele de varsta 25 – 39 de ani (cele mai active, atat din punct de vedere al fortei de munca, cat si al fertilitatii, incidenta este dubla: unul din cinci cetateni de aceasta varsta este plecat din tara pentru mai mult de un an.

Regiunile din care se pleaca cel mai mult sunt Nord-Est Moldova (17,7%), Sud-Est Moldova – Dobrogea (14,4%), urmate de Centru (11,4%), Vest (10,9%) si Sud-Vest Oltenia (10%).

Si, contrat perceptiei potrivit careia cei mai multi romani pleaca “la capsuni”, din mediul rural, din statisticile citate reiese ca aproape 16% dintre oraseni au plecat din tara (categorie in care intra si “creierele”), in timp ce, de la sate, doar putin peste 6% (in rural predomina migratia sezoniera).

Datele mentionate confirma informatiile publicate recent potrivit carora Romania se afla pe locul doi in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste emigratia, cu aproximativ 3,4 milioane de oameni plecati din tara din 2007 pana in 2017 (pe termen lung si scurt).



Citeste si