Consiliul Concurentei a precizat ca Primaria Capitalei poate acorda firmelor proprii lucrari fara licitatie, insa trebuie sa reglementeze foarte bine acest lucru, iar nivelul costurilor aferente sa fie comparabil cu pretul pietei. Raspunsul vine ca o reactie dupa ce patronatele in constructii au anuntat ca vor sesiza si Comisia Europeana in acest sens, scrie Hotnews.

Joi, patronatele din constructii au anuntat ca vor sesiza atat Consiliul Concurentei, cat si Comisia Europeana, cu privire la intentia Primariei Municipiului Bucuresti de a incredinta, in mod direct, lucrari catre firmele pe care vrea sa le infiinteze. Patronatele sustin ca o astfel de procedura ar putea insemna ajutor de stat.

Reprezentantii din Consiliul Concurentei au precizat ca legislatia nationala din domeniul achizitiilor publice si al concesiunilor de lucrari si de servicii prevede posibilitatea ca, in anumite conditii, autoritatile contractante sa incredinteze propriilor companii furnizarea unor servicii/produse ori efectuarea unor lucrari cu resurse proprii pentru uzul intern ori pentru uzul comunitatilor pe care le reprezinta (asa-numita operare interna).

Cu toate acestea, inainte de atribuirea contractului de achizitii respectiv, este necesar ca Primaria Bucuresti sa verifice conditiile prevazute de legislatie.

In ce conditii se poate implica statul in activitati cu caracter economic

Citeste si:
Firea vrea sa il dea in judecata pe ministrul Mediului
Gabriela Firea: Am pregatit...

Potrivit prevederilor legii administratiei publice locale, "Consiliile locale si consiliile judetene pot hotari asupra participarii cu capital sau cu bunuri, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, in conditiile legii".

Astfel, statul se poate implica in activitati de interes public cu caracter economic, in conditiile in care piata nu poate satisface nevoia identificata, respectiv activitati economice in vederea asigurarii nevoilor sale (in calitate de autoritate contractanta) prin propriile firme, in conditiile legislatiei specifice, se mai arata in raspunsul Consiliului Concurentei.

"In cazul in care Primaria Bucuresti are in vedere atribuirea directa catre propriii operatori a unor contracte de servicii sau lucrari, trebuie sa fundamenteze foarte bine aceasta masura, explicand cauzele care au determinat neaplicarea unei proceduri de achizitie publica (de exemplu, 'esec de piata' ori ratiuni de eficienta economica, in speta obtinerea unui raport calitate/pret mai bun decat cel obtinut ca urmare a atribuirii contractelor prin licitatie publica unor operatori de drept privat terti) ", spun oficialii autoritatii de concurenta.

Astfel, din perspectiva Consiliului Concurentei, in aceste situatii ar trebui analizat in ce masura aceasta varianta conduce la minimizarea costurilor pe care le suporta autoritatea locala.

Citeste si:
Constructiile fara autorizatie vor fi intabulate in cartea funciara
Modificare legislativa:...

"Riscul este mai mic sa fie incalcate regulile de concurenta daca acele contracte incredintate direct firmelor proprii sunt pentru actiuni reziduale/complementare, ce nu erau acoperite de companiile existente in piata, si astfel nu se produce excluderea actorilor deja existenti in piata.

Incredintarea directa nu ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat, daca nivelul costurilor aferente activitatii incredintate direct este comparabil cu pretul pietei (benchmark), astfel incat sa nu i se confere un avantaj economic companiei beneficiare", au mai aratat reprezentantii Concurentei.

Joi, patronatele din constructii au declarat ca vor sa sesizeze Consiliul Concurentei si Comisia Europeana cu privire la intentia Primariei Municipiului Bucuresti de a incredinta, in mod direct, lucrari catre firmele pe care vrea sa le infiinteze. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a precizat ca va face plangeri la Consiliul Concurentei si la Comisia Europeana.

Citeste si:
Ce crede presedinta CE despre Huawei si 5G
Ce crede presedinta Comisiei...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Gabriela Firea atrage furia firmelor de constructii