Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a anuntat ca scaderile din sanatate se inregistreaza la circa 10% din angajati si da vina pe managerii din spitale. Anuntul, dupa o serie de negocieri cu liderii sindicali, nemultumiti ca veniturile au scazut cu sume de pana la 1.700 de lei, scrie Ziare.com.

"Legea Salarizarii e facuta de Ministerul Muncii, noi, ca Minister al Sanatatii, o aplicam si managerii trebuie sa se incadreze in pragul de 30% pentru sporuri. Sunt si probleme de management. Este vorba de a se gospodari fiecare, de vina sunt cei care nu reusesc sa se incadreze in ceea ce spune legea", a spus Pintea intr-o discutie cu jurnalistii dupa negocierile cu sindicatele.

Solutia gasita de Minister - Circulara catre manageri

Pe de alta parte, Sorina Pintea a anuntat ca trimite o circulara catre toti managerii prin care le spune sa acorde stimulentele prevazute de Legea 95 angajatilor carora le scad veniturile. Intre timp, va deveni clara si situatia scaderilor de venituri. Si se vor relua negocierile pe regulamentul de sporuri si acesta va fi modificat in functie de categoria spitalelor.

Intrebata de ce managerii de spitale nu au luat singuri aceasta masura si e nevoie de circulara, Pintea a raspuns: "probabil ca nu au fost siguri de ceea ce spune legea".

Intrebata daca spitalele au bani pentru a plati aceste compensatii, ministrul a raspuns: "fiind fost manager de spital, pot sa va spun ca exista".

Proteste in toata tara, Pintea spune ca nu toti merita sporuri maxime

Dupa ce angajatii din sanatate au inceput sa isi primeasca fluturasii de salariu, care ii anuntau ca veniturile le scad cu sume cuprinse intre cateva sute si 1.700 de lei, curtile spitalelor s-au umplut de protestatari care isi cereau drepturile inapoi.

In situatia aceasta s-a ajuns dupa ce Legea Salarizarii, chiar daca include cresteri salariale, prevede si ca sporurile sa fie plafonate la 30%, ceea ce a dus la pierderi importante pentru veniturile celor care lucreaza in conditii grele si periculoase.

Unii asistenti au explicat ca daca situatia nu este corectata risca sa nu-si mai poata plati ratele la case si vor fi nevoiti sa isi caute de munca in alte tari.

In schimb, ministrul Sanatatii a sustinut joi seara, intr-o emisiune, ca nu toata lumea merita sporuri maxime, declaratie ce a fost primita dur pe forumurile angajatilor din sanatate.

"Exista niste limite, nu toata lumea trebuie sa ia sporuri maxime. Toata lumea vrea sporuri maxime. E normal sa iti doresti venituri mari, dar pana la urma trebuie sa ne facem si o analiza a spitalului in care lucram. Si aici managementul si sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merita toata lumea sporul maxim?", a spus Sorina Pintea.

Sursa foto: Shutterstock/VILevi 6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri