23 Aprilie 2018

Liviu Dragnea vrea sa mute ambasada Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim/ Reactia lui Klaus Iohannis



Ambasada Romaniei din Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim, a hotarat Guvernul Dancila, in ultima sedinta, anuntul fiind facut, joi seara, de liderul PSD Liviu Dragnea, care a spus ca decizia are o valoare istorica uriasa. Reactia presedintiei nu a intarziat sa apara, scrie Digi24.

„Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toti, ca avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. In fapt, activitatea ambasadei Romaniei, de exemplu, zilnic, se desfasoara la Ierusalim, nu in Tel Aviv. Are o valoare simbolica uriasa acest gest al nostru. In primul rand, o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenit de mare in lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relatii speciale de foarte multi ani. Un stat in care sunt peste 500.000 de romani care traiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administratia americana, suntem practic a doua tara care face acest anunt. Este aceasta decizie luata, pentru care eu am iesit prima data, o sustin, Guvernul a actionat in consecinta si incep procedurile”, a tinut sa precizeze Liviu Dragnea, joi seara.

Ce spune Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat la anuntul lui Liviu Dragnea referitor la mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunta vineri Administratia Prezidentiala, care subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”.

Conform sursei citate, presedintele Klaus Iohannis considera ca initiativa Guvernului Romaniei poate reprezenta, eventual, cel mult inceputul unui proces de evaluare in materie, care poate fi finalizat doar in momentul incheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, in cadrul caruia statutul Ierusalimului reprezinta o tema centrala.



Citeste si