Cateva zeci de manageri de spitale au venit luni, la Palatul Victoria, pentru a se intalni cu premierul Viorica Dancila si a discuta problemele aparute dupa aplicarea Legii Salarizarii si a regulamentului de sporuri, care au dus la scaderi de venituri pentru 10% din angajatii din sistemul public de sanatate, scrie Ziare.com.

Later edit: Premierul Viorica Dancila i-a chemat, luni, la Guvern pe managerii de spitale pentru a "identifica solutiile corespunzatoare" la problemele aparute dupa aplicarea Legii Salarizarii si a regulamentului de sporuri, scrie Ziare.com.

Dancila nu a mers singura la intalnire, ci cu o echipa formata din ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar si consilierii de stat Sevil Shhaideh si Darius Valcov. Cu toate acestea, premierul nu a stat pana la final, lasandu-si echipa sa continue discutiile cu zecile de manageri de spitale.

Dupa plecarea lui Dancila, au inceput sa plece si unii participanti. Printre primii s-a numarat medicul Monica Pop, manager al Spitalului de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Aceasta a spus ca s-a decis sa fie infiintat un grup de lucru ce va analiza problemele.

"S-a discutat despre fiecare categorie de spital. Sunt niste probleme la fiecare gen. La spitalul pe care il conduc nu sunt probleme, sunt niste mici probleme care se pot rezolva. Premierul a spus sa se faca grup de lucru, a intrebat despre fiecare problema si fiecare manager a spus ceea ce crede. Legea e buna, a crescut serios salariile celor mai multor categorii din spitale", le-a spus Monica Pop jurnalistilor, la iesirea de la discutiile de la Guvern.

Olguta Vasilescu nu e impresionata de greva

In jur de 10% dintre angajati s-au trezit cu venituri mai mici, desi le-au fost promise cresteri, motiv pentru care pe 11 mai este anuntata greva generala.

Insa pana la aceasta ora niciun oficial de la Ministerul Sanatatii sau din Guvern, in general, nu a avut nicio reactie la acest anunt ingrijorator.

Intrebata daca la intalnire s-a discutat despre greva generala, Monica Pop a spus ca Olguta Vasilescu a avut o referire la acest subiect.

"Dna Olguta Vasilescu a spus ca cifra nu se poate modifica. Dna Olguta Vasilescu a spus ca nu-i impresioneaza nicio greva si ca, orice greva ar fi, asta e situatia si ca niciodata nu o sa poata fi multumita toata lumea", a mai povestit Monica Pop, adaugand ca si Darius Valcov s-a aratat "enervat" de situatie.

Nicio solutie concreta, ci doar un grup de lucru

Putin mai tarziu a iesit de la intalnirea de la Guvern si Catalin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Acesta a spus ca nu s-a ajuns la nicio concluzie concreta, ci doar s-a stabilit infiintarea unui grup de lucru care sa analizeze acum problemele.

"Nu a fost o solutie concreta, se lucreaza. Pana maine fiecare manager trebuie sa dea situatia. Probabil vor crea un grup de lucru la nivelul Ministerului Sanatatii pentru a se studia exact problemele. Lucrarile continua", le-a spus dr. Grasa jurnalistilor.

El a spus ca la spitalul sau nu sunt probleme, dar a recunoscut apoi ca pentru 66 din cei peste 2.000 de angajati sunt scaderi la salarii de ordinul sutelor de lei.


La intrarea in sediul Guvernului s-au creat cozi, fiind necesar ca toate persoanele sa treaca prin filtrul de securitate.

Initial, managerii de spitale au avut acces in Palatul Victoria pe o singura intrare, ulterior acestia fiind directionati si catre o alta.

Premierul Dancila vrea ca subiectul salariilor din Sanatate sa fie inchis

La inceputul sedintei de guvern de miercurea trecuta, premierul Viorica Dancila le-a solicitat ministrilor Sanatatii, Muncii si Finantelor ca, pana la sfarsitul saptamanii, sa identifice "problemele care apar in sistemul de sanatate" pentru a putea fi gasite solutii.

"Vreau sa rog pe doamna ministru al Sanatatii, doamna ministru al Muncii, domnul ministru al Finantelor Publice sa identifice, pana la sfarsitul acestei saptamani, problemele care apar in sistemul de sanatate, sa gasim solutii.

Luni sa cheme managerii spitalelor in care avem probleme, pentru a avea o discutie cu dumnealor si a identifica solutiile corespunzatoare, astfel incat acest subiect sa poata fi inchis", a spus Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Saptamana trecuta sindicatele au anuntat ca declanseaza pe 11 mai greva generala in sanatate. Pana acum nici Ministerul Sanatatii, nici Guvernul nu a dat o reactie la acest anunt ingrijorator.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri