Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat joi ca 6-7 medicamente necesare pentru tratarea cancerului lipsesc "de obicei" de pe piata din Romania, potrivit Agerpres.

"Cisplatinul lipseste de luni de zile din Romania. Este un medicament important in majoritatea formelor de cancer. A inceput sa dispara si Bleomicina - un medicament foarte important, dar pe langa acestea doua, care deja treneaza de luni de zile lipsa lor pe piata, sunt multe alte medicamente. De obicei cam 6-7 medicamente lipsesc in mod constant de pe piata romaneasca. Unele au disparut cu totul, altele pleaca la exportul paralel. Aceste medicamente pe care le-am mentionat sunt folosite atat in tratamentul adultilor cat si al copiilor in mai multe tipuri de cancer. Cam 85% din formele de cancer folosesc aceste platine", a afirmat Irimia la conferinta de presa organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit lui Irimia, aceste medicamente nu se pot inlocui.

"Sunt medicamente care nu se pot inlocui, asa cum declara un decident din sanatate, pentru ca medicul stie cel mai bine ce medicament trebuie atribuit pacientului respectiv", a afirmat reprezentantul FABC.

Referindu-se la moleculele noi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite, Cezar Irimia a spus ca acestea au trecut de opt luni de evaluarile comisiei de la nivelul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

"De opt luni au trecut de comisia de evaluare (n.r. - molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite) de la nivelul ANMDM si a trebuit sa iesim noi cu o scrisoare, deoarece au trecut opt luni si ele nu au fost puse la dispozitia pacientilor printr-o hotarare de guvern. Noi am aratat ca birocratia ucide in continuare pacientii. Intr-o ora si jumatate acest HG (n.r. proiect) a aparut in sfarsit in transparenta pe site-ul MS. Toate aceste medicamente, daca au fost trecute astazi - maine vor fi printr-o HG atribuite pacientilor. In fiecare zi se pot da HG-uri. Nu trebuie sa asteptam sa se adune un numar de molecule asa cum au motivat de cele mai multe ori pentru a elabora un HG, pentru ca pacientii sa aiba o sansa la viata", a sustinut Irimia.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen Kimberly Boyles

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri