Cel mai scump kilogram de cartofi timpurii a fost de gasit, in luna mai 2018, in pietele din Sibiu, la un pret de 7,33 lei. Cel mai scump litru de lapte, la un pret de 4 lei, a fost disponibil in pietele din Craiova, in timp ce brasovenii au platit, in medie, 1,13 lei pe un ou de gaina. In pietele din Zalau a fost vanduta cea mai scumpa telemea de vaca, la un pret mediu de 25 de lei pe kilogram, iar la Pitesti – cea mai scumpa branza din lapte de oaie, la 28 de lei pe kilogram. Si pentru ca in luna mai au aparut primele cirese, wall-street.ro a analizat datele Institututului National de Statistica referitoare la pretul acestor fructe: cele mai scumpe cirese au fost scoase la vanzare in Targu Mures.

Legumele si fructele, cartofii si branzeturile se afla printre cele mai consumate produse agroalimentare consumate de catre romani, potrivit unei analize recente realizata de wall-street.ro pe baza datelor publicate de catre Institutul National de Statistica (INS). Painea a ramas cel mai consumat produs de catre romani, din perspectiva cantitatii medii lunare, in timp ce legumele si fructele s-au clasat pe locul al doilea. Carnea proaspata se afla si ea in preferintele culinare ale romanilor, insa este urmata indeaproape de cartofi si branzeturi.

In luna mai 2018, preturile medii ale produselor agroalimentare analizate de Wall-Street.ro – legume si fructe de sezon, cartofi, branza, miere, oua, lapte – comercializate in pietele din orasele principale ale tarii (cu exceptia Bucurestiului, unde datele nu sunt disponibile) au fost mai mari decat cele inregistrate in luna mai 2017, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

De pilda, in pietele agroalimentare din principalele orase ale tarii, cartofii timpurii au costat, in medie, 3,83 lei pe kilogram fata de 2,76 lei in mai 2017; varza alba timpurie – 3,81 lei pe kilogram fata de 2,36 lei in mai 2017; salata verde – 6,57 lei pe kilogram versus 5,68 lei; castravetii de camp – 5,33 lei pe kilogram fata de 4,29 lei in mai 2017; laptele de vaca – 2,71 lei pe litru in mai 2018 fata de 2,64 lei in mai 2018; telemeaua de vaca – 16,13 lei pe kilogram fata de 15,04 ei; branza din lapte de oaie – 20,47 lei pe kilogram versus 19,63 lei in mai 2017.

Produse agroalimentare: cele mai scumpe cirese din afara Capitalei, la Targu Mures

Preturile de mai sus reprezinta valori medii lunare la nivel national inregistrate in pietele agroalimentare, dar valorile medii pentru luna mai 2018 variaza – in unele cazuri destul de mult – de la un oras la altul. De pilda, cel mai scump kilogram de cirese a fost de gasit, in mai 2018, la Targu Mures, oras in ale carui piete pretul mediu a fost de 20 de lei, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). La polul opus, cele mai ieftine cirese au fost de gasit, in mai 2018, la Vaslui – 6,5 lei pe kilogram; Piatra Neamt, Braila – 8 lei pe kilogram si Iasi (8,5 lei pe kilogram). Ciresele au costat sub 10 lei pe kilogram si in pietele din Ramnicu Valcea, Satu Mare, Ploiesti, Targu Jiu, Botosani si Oradea (9 lei pe kilogram).

In cazul cartofilor timpurii, variatiile de pret din pietele agroalimentare din principalele orase din tara au fost, in mai 2018, semnificative: cel mai scump kilogram a fost in pietele din Sibiu, cu un pret de 7,33 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (iNS), in timp ce in pietele din Piatra Neamt, un kilogram de cartofi timpurii a costat doar doi lei, acesta fiind cel mai mic pret din tara la acest produs agroalimentar. Preturi medii de sub trei lei pe kilogramul de cartofi timpurii au fost inregistrate si in pietele agroalimentare din Ialomita (2,5 lei pe kilogram), Tirgu Jiu (2,7 lei pe kilogram), Galati, Constanta (2,85 lei pe kilogram) si Pitesti (2,95 lei pe kilogram).

La capitolul lapte proaspat de vaca, cel mai scump litru a costat dublu fata de cel mai ieftin: in Craiova, pretul mediu din pietele agroalimentare a fost de 4 lei, in timp ce la Baia Mare, valoarea a fost de 2 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Aproape dublu a fost, in mai 2018, si pretul mediu din pietele agroalimentare din Zalau la capitolul branza telemea de vaca (25 de lei pe kilogram, cel mai scump din Romania) fata de cel inregistrat la Craiova (12,75 lei pe kilogram, cea mai ieftina telemea din Romania). La branza de oaie, pietele agroalimentare din Tirgu Jiu au avut cea mai buna oferta, cu 15 lei pe kilogram, in timp ce la polul opus s-a situat orasul Pitesti, cu un pret mediu de 28 de lei pe kilogram.

La Brasov a fost inregistrat, in mai 2018, cel mai mare pret mediu al unui ou a fost - 1,13 lei –, in timp ce in pietele agroalimentare din Ialomita un ou a costat, in medie, 0,46 lei, cel mai mic nivel din Romania. La capitolul miere de albine, trei orase isi impart primul loc in clasamentul celui mai scump kilogram, cu o valoare de 35 de lei: Bistrita, Cluj-Napoca si Sibiu. Cel mai ieftin kilogram de miere a fost de gasit, in mai 2018, in pietele agroalimentare din Calarasi, la un pret de 21,58 lei.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri