Refuzul la vaccinarea cu ROR (RRO) reprezinta cea mai importanta pondere in cadrul refuzului general, inregistrand o valoare mai mare in mediul urban decat in mediul rural. De asemenea, in mediul urban s-a inregistrat o rata mai mare de refuz fata de toate vaccinurile, potrivit unui document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a elaborat un document prin care arata acoperirea vaccinala pentru esantionul de copii nascuti in luna iulie 2016 (un total de 14.766 de copii) pana la varsta de 18 luni a acestora, in februarie 2018.

Motivele nevaccinarii populatiei la varstele prevazute in calendarul national de vaccinare

Un numar de 3.027 de copii reprezentand 20,5% din esantionul studiat, respectiv, 18,5% din numarul de nascuti vii ai cohortei, au fost identificati ca incomplet vaccinati in raport cu varsta. Din cei 3.027 de copii, 1.841(60,8%) provin din mediul urban si 1.186 (39,2%) provin din mediul rural.

Ponderea motivelor nevaccinarii corespunzatoare varstei din numarul total al copiilor nevaccinati corespunzator varstei este prezentata in tabelul de mai jos:

Vaccinul ROR are cea mai mare rata de refuz dintre vaccinurile din Romania

Document elaborat de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

Pe primul loc intre motivele nevaccinarii se mentine neprezentarea, atat per total cat si pe medii de rezidenta. O valoare mai mare s-a inregistrat in mediul urban, diferenta fata de mediul rural fiind semnificativa statistic.

Totodata, contraindiicatiile medicale reprezinta o pondere importanta intre motiverle nevaccinarii, atat in mediul urban cat si in mediul rural, iar diferenta nu este semnificativa statistic pe medii de rezidenta.

Intre acestea, ponderea cea mai mare au avut-o contraindicatiile medicale temporare. In cinci judete a fost raportata o pondere mai mare a acestei cauze de nevaccinare corespunzatoare varstei: Tulcea (50%), Iasi (36,7%), Galati (33,6%), Botosani (33,3%) si Dambovita (30,8%). Contraindicatiile medicale temporare nu au fost raportate ca motive de nevaccinare corespunzatoare varstei in 6 judete. Au fost raportati 23 de copii cu contraindicatii medicale definitive: 11 in mediul urban si 12 in mediul rural.

Refuzul general (fata de toate vaccinurile) a inregistrat o valoare mai mare in mediul urban, dar valorile nu difera semnificativ statistic intre mediile de rezidenta.

Referitor la procentul de copii cu refuz general din esantionul studiat, valori mai mari au fost raportate de catre judetele: Hunedoara (41,5%), Caras –Severin (33,3%), Covasna (33,3%), Sibiu (29,2%) si Bihor (24,5%). In 11 judete refuzul nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare varstei.

Refuzul la vaccinarea cu RRO reprezinta cea mai importanta pondere in cadrul refuzului general, inregistrand o valoare mai mare in mediul urban; diferenta pe medii de rezidenta este semnificativa statistic. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu RRO din esantionul studiat a fost inregistrat in judetul Dolj (30,4%) urmat de judetul Giurgiu (30%) si de judetul Constanta (23,1%).

In 16 judete refuzul la vaccinarea cu RRO nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare varstei. Din cei 450 de copii pentru care motivul nevaccinarii corespunzatoare varstei a fost “Nascut/Plecat in strainatate”, cei mai multi au fost raportati de judetele: Suceava (45), Dolj (25), Maramures (24), iasi (23) si Vrancea (22).

Sursa foto: Shutterstock / Tatevosian Yana

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri