2 August 2018

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a prezentat astazi bilantul activitatii in primele 6 luni de mandat



Ministerul Sanatatii a organizat astazi o conferinta de presa in care a prezentat bilantul de activitate pentru perioada februarie - iulie 2018, primele sase luni de mandat ale ministrului Sorina Pintea.

“Au fost 6 luni dificile in care atat eu cat si echipa mea am fost nevoiti sa stingem incendii si, in acelasi timp, sa ne asezam si la masa de lucru sa gandim strategii pe termen mediu si lung. Am venit in minister cu gandul si dorinta de a schimba mentalitati, am venit cu gandul la oameni si la nevoile lor si in tot ce am facut pana in prezent m-a calauzit aceasta dorinta de a face bine semenilor aflati in nevoie. Am reusit o parte din obiectivele propuse, altele sunt in curs de realizare si exista si nereusite. Dar vreau sa va asigur ca nu am uitat nicio clipa de oameni, eu vin dintre ei si cunosc realitatile din spital. Stiu realitatile cu care se confrunta pacientii atunci cand au nevoie de servicii medicale, dar imi sunt cunoscute si efortul, epuizarea, munca depusa de catre cadrele medicale”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a afirmat ca, in cele 6 luni de mandat au fost adoptate o serie de masuri care au schimbat in bine situatia pacientilor printre care asigurarea tratamentului de ultima generatie a unor boli grave, precum infectia HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative si inflamator-imune, oncologice, boli rare si sepsis sever, amiotrofie spinala etc., prin introducerea a 35 de molecule de ultima generatie pe listele de medicamente compensate si gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizarii copiilor conform Calendarului National de Vaccinare, demararea mai multor campanii de informare, ca de exemplu, Campania privind donarea benevola de sange sau Campania de vaccinare organizata impreuna cu partenerii internationali UNICEF si OMS.

De asemenea, a fost modificat Ordinul 50/2004 care reglementeaza decontarea tratamentelor in strainatate, act normativ care nu a mai fost modificat din anul 2004 si care a fost modificat astfel incat sa raspunda nevoilor de astazi ale pacientilor.

O alta masura importanta a Guvernului Romaniei in ultimele 6 luni de activitate a reprezentat-o cresterea salariilor medicilor si asistentilor medicali la tinta pentru 2022. De asemenea, a fost demarata prima etapa a proiectelor cu finantare europeana de preventie si control al cancerului, preventia bolilor cardiovasculare si a celor transmisibile (TB, Hepatite, HIV/SIDA).

Tot in aceasta perioada a fost aprobata procedura privind corectia anuala a preturilor maximale, depunerea electronica a dosarelor pentru preturile medicamentelor, mecanisme noi de incheiere a contractelor cost-volum / cost-volum rezultat, masuri venite sa reglementeze situatia aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare.

Ministrul Sanatatii a prezentat si proiectele de reabilitare, extindere, modernizare si dotare a unitatilor sanitare din fonduri de la bugetul de stat si fonduri europene nerambursabile, precum si cele finantate prin Banca Mondiala.

Sorina Pintea a mai declarat ca exista si proiecte pe care si-ar fi dorit sa le finalizeze mult mai repede, ca de exemplu, reorganizarea Agentiei Nationale de Transplant si elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, reorganizarea retelei de transfuzie sanguina.

Cat despre spitalele regionale promise, Pintea a prezentat designul unui spital regional (vezi poza mai jos) si a precizat ca pentru fiecare spital se vor investi 300 milioane euro. Pentru spitalele din Cluj si Craiova au fost identificate terenurile, iar pentru cele din Iasi si Cluj au fost prezentate modelele arhitecturale.



Citeste si