Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere DNA sa investigheze informatiile aparute in ultimele 72 de ore despre potentialele abuzuri savarsite de Conducerea politica a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precum si de o serie de comandanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), potrivit unui comunicat citat de g4media.ro.

Intr-un comunicat de presa, IPP cere DNA sa investigheze posibila incalcare a art. 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede ca folosirea autoritatii de catre un lider de partid pentru a obtine foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Comunicatul integral al IPP:

In spatiul public au aparut informatii potrivit carora, odata cu activarea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica si preluarea comenzii acestuia prin Centrul de decizie de catre conducerea M.A.I. (ministru/secretari de stat), cu ocazia protestului din 10 august 2018, demnitarii aflati al comanda au abuzat de aceasta pozitie pentru a dispune o interventie disproportionata si ineficienta astfel incat sa creeze o imagine negativa a protestului si sa conduca la oprirea acestuia si la descurajarea cetatenilor pasnici sa protesteze.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita Directiei Nationale Anticoruptie sa investigheze o posibila incalcare a art .13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (‘Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani’).

Citeste si:
Zgonea, condamnat in prima instanta la 3 ani de inchisoare
Valeriu Zgonea, condamnat in...

Totodata atragem atentia asupra informatiilor potrivit carora mai multor victime, din randul protestatarilor, internate in unitati spitalicesti nu le-au fost, nici pana la acest moment, luate declaratii la spital de reprezentanti ai Politiei. Acesti din urma au obligatia, la semnalarea de catre reprezentantii spitalului ca au fost victime ale unor posibile violente, sa se deplaseze la fata locului si sa porneasca o ancheta pentru a stabili circumstantele in care acestea au fost ranite. Avand in vedere ca lipsa anchetelor e aparent sistematica, probabil cu interesul de a escamota numarul real al victimelor interventiei Jandarmeriei, exista suspiciunea ca acest lucru se intampla la ordin politic in dorinta de a se inregistra un numar cat mai mic de victime ale interventiei disproportionate ale fortelor de ordine. Existenta unor astfel de fapte se incadreaza la art. 297 CP.

Consideram ca se impune de urgenta ca DNA sa verifice aceste informatii in conditiile in care protestul legitim a zeci de mii de oameni a fost deturnat in scop politic de incompetenta aparent voita a fortelor de ordine care au fost dirijate astfel incat sa creeze un cadru prin care protestele pasnice sa fie prezentate ca o situatie scapata de sub control, discreditand modul de protest pasnic al marii majoritati a celor prezenti acolo si inducand ideea ca protestul este unul eminamente violent si ca trebuie suspendat, lucru realizat pana la urma prin ordinul Prefectului.

Nu in ultimul rand reamintim ca Sectia Parchetului Militar de pe langa TMB, are in lucru dosarul jandarmului Raducu Serban care a agresat fizic fara motiv mai multi demonstranti in ianuarie 2018 si unde inca nu exista, la 8 luni distanta, nicio rezolutie.

Citeste si:
Netcity Telecom, amendata de Consiliul Concurentei cu 460.000 de euro
Netcity Telecom, amendata de...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Hidroelectrica nu a recuperat niciun leu din tunul dat de baietii destepti
Setari Cookie-uri