Romanii cu vechime mica in munca, adica care au cotizat mai putin de 15 ani, vor fi considerati asistati social, nu pensionari, si vor primi o indemnizatie sociala, nu pensie, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, citat de avocatnet.ro.

Astfel, va fi considerat pensionar doar cel care dovedeste stagiul minim de cotizare de 15 ani. "Incepand cu data intrarii in vigoare a legii, persoanele care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizatie sociala si fac obiectul unei alte legi", se explica in nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.

Potrivit proiectului, cei care se vor pensiona dupa ce intra in vigoare noua lege si care nu au cei 15 ani de cotizare nu vor primi pensie, ci o indemnizatie sociala (un ajutor social).

"Pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrarii in vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 - n.red.) si care au realizat stagiu de cotizare mai mic decat stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta intre dreptul la pensie in cuantumul rezultat in urma aplicarii prevederilor art.159 alin.(1) (adica in urma recalcularilor care se vor face pe noua lege - n.red.) si dreptul la indemnizatia sociala, stabilita potrivit legii", se arata in proiect.

Insa, prevederea de mai sus nu se va aplica pensionarilor pentru limita de varsta care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins intre 10 ani si 15 ani prevazut de legislatia actuala. Prin urmare, doar cei cu mai putin de 10 ani de cotizare vor fi vizati de optiunea de trecere la indemnizatia sociala.

Citeste si:
10 lucruri pe care sa le faci dupa munca, decat sa te uiti la TV
10 lucruri pe care sa le faci...

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat in dezbatere publica de curand dar, pentru a se aplica, initiativa legislativa trebuie aprobata de Guvern si apoi de Parlament. Chiar daca va ajunge in Monitorul Oficial anul acesta ori anul viitor, ea se va aplica abia de la 1 septembrie 2021, precizeaza avocatnet.ro.

Sursa foto: Shutterstock.com / Rawpixel.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
O pensionara a castigat 5 milioane de euro la Loteria Romana