24 August 2018

Dupa doi ani de mandat, Gabriela Firea se ocupa de strazile neasfaltate din Capitala



Programul municipal de investitii "Nicio strada neasfaltata si fara utilitati publice", program multianual de dezvoltare durabila, a fost adoptat miercuri de catre Consiliul General al Capitalei.

In debutul sedintei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca in Bucuresti exista in acest moment un numar aproximativ de 270 de strazi fara asfalt si fara utilitati publice, dintre care:

  • Sectorul 1 - 94 de strazi,
  • Sectorul 2 - 11 strazi,
  • Sectorul 3 - 33 de strazi,
  • Sectorul 4 - 40 de strazi,
  • Sectorul 5 - 11 de strazi
  • Sectorul 6 - 77 de strazi.

Ea a mentionat ca lucrarile vor fi realizate de catre companiile municipale, dar si de catre societati care vor participa la licitatii, astfel incat dotarea cu utilitati publice si modernizarea sistemului rutier sa fie incheiata cat mai rapid, potrivit Agerpres.

"Stiu ca este greu de crezut ca in 2018 mai sunt in capitala tarii. Demaram acest program care va incepe imediat. Daca astazi va fi votat, noi vom prioritiza cele 270 de strazi. Daca pe lista cu aceste strazi este posibil sa fi scapat vreuna, acest program este deschis, se poate adauga orice strada care poate nu a fost identificata. Nu exista motiv de ingrijorare ca cineva sa spuna ca nu a fost cooptata", a spus Firea.

Lucrarile, realizate de companiile municipale

Conform hotararii, intr-o prima etapa, Directia Generala Servicii Publice va transmite primariilor de sector solicitarea privind stabilirea investitiilor necesare. Ulterior va fi stabilita o comisie formata din reprezentanti ai Municipiului Bucuresti si ai sectoarelor, care va analiza proiectele de investitie publica, din punct de vedere al sustenabilitatii si suportabilitatii acestora. De asemenea, vor fi prioritizate proiectele in functie de: existenta unor reglementari urbanistice; studiu de prefezabiliate/studiu de fezabilitate/proiect tehnic; situatia juridica a terenurilor clarificata - acte care sa ateste proprietatea Municipiului Bucuresti; punerea in aplicare a proiectului nu necesita aplicarea procedurii de declarare de utilitate publica si expropriere; complexitatea solutiilor tehnice prevazute de proiect impune/nu impune respectarea anumitor restrictii.

Strazile aferente obiectivelor de investitii selectate vor fi preluate in administrarea CGMB. Indicatorii tehnico-economici si sursele de finantare vor fi supuse aprobarii CGMB.

Conform expunerii de motive, programul multianual a fost intocmit in conformitate cu prevederile "Strategiei Nationale privind accelerarea dezvoltarii serviciilor comunitare de utilitati publice". Se mentioneaza ca scopul programului este sustinerea efectiva si coerenta a dezvoltarii la standardele UE a serviciilor comunitare de utilitati publice, in special in zonele defavorizate.



Citeste si