Astazi, Guvernul a aprobat o Hotarare de Guvern pentru introducerea conditionata in Lista de medicamente compensate si gratuite a doua molecule noi, care vor face obiectul unor contracte cost-volum si cost-volum-rezultat. Moleculele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul inovativ al Hepatitei C si al cancerului de prostata.

Astfel, numarul moleculelor nou introduse anul acesta in Lista de medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, a ajuns la 37 si asigura tratamente inovatoare destinate mai multor arii terapeutice, precum: leucemii, boli cardiovasculare, scleroza multipla amiotrofie spinala, spondilita ankilozanta, diabet zaharat, fibroza pulmonara idiopatica, angina pectorala cronica, etc.

„In acest an, am modificat listele de compensate si gratuite de 3 ori, chiar daca legislatia prevede cel putin o corectie pe an. Pacientii nostri au dreptul la tratament inovativ de ultima generatie. Pentru a asigura accesul la tratamente inovatoare unui numar cat mai mare de pacienti, luam in calcul incheierea unor noi contracte cost-volum, urmand ca, dupa ce definitivam Lista de medicamente esentiale, sa introducem neconditionat in Lista unele molecule esentiale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Hepatita C reprezinta o problema de sanatate publica, iar Guvernul este preocupat sa ia toate masurile necesare in lupta cu aceasta afectiune, in concordanta cu recomandarile OMS, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Incepand cu data de 1 septembrie, Romania va asigura a treia etapa de tratamente fara interferon, in cadrul careia pacientii cu hepatita C vor beneficia de trei scheme de tratament, in urma incheierii unor contracte cost –volum –rezultat. Astfel, pacientii vor beneficia de tratamente personalizate, iar schema de tratament adecvata si durata tratamentului (intre 8 si 24 saptamani) va fi decisa de medicul curant in functie de starea clinica si particularitatile fiecarui pacient in parte.

Noua etapa de tratament fara interferon pentru hepatita cronica virala C va tinti un numar de 13.000 pacienti eligibili, din care:

  • 12.100 pacienti cu fibroza F1, F2, F3 si F4 (ciroza compensata);
  • 750 pacienti cu fibroza F4 si ciroza decompensata;
  • 100 pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa, indiferent de gradul de fibroza;
  • 50 pacienti cu transplant hepatic si de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroza.

De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii, au fost desemnate doua noi centre, Pitesti si Bacau, in care se vor putea initia si monitoriza aceste tratamente de medici cu experienta in domeniu. Numarul total al centrelor este de 13: Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Targu Mures, Pitesti si Bacau.

Sursa foto: Shutterstock / Shutterstock / Bukhta Yurii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri