18 Septembrie 2018

CNIPMMR: Noua lege a pensiilor va genera o inflatie de 15% in 2020 si un deficit la bugetul de pensii de 7 miliarde de EURO



Noua lege a pensiilor, in forma anuntata de Guvern, SABOTEAZA interesele majore ale economiei si adanceste inechitatile sociale. Aceasta reprezinta “un cadou electoral” pentru cei 4,7 milioane de pensionari asteptati la vot in 2020, care va avea consecinte extrem de grave pentru intreaga economie: inflatie de 15% in 2020, un deficit comercial cu 5 miliarde de euro mai mare si un deficit la bugetul public de pensii de 7 miliarde de euro in 2021, spun reprezentantii mediului de afaceri.

Actul normativ prevede majorarea punctului de pensie cu peste 70% in trei ani, crestere pe care nu si-o permite nicio economie din lume, indiferent de cat este de dezvoltata, sustine conducerea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

In plus, inechitatile sociale se vor adanci tot mai mult, avand in vedere ca, odata cu pensiile bazate pe contributivitate (aproximativ 2 milioane, deci mai putin de jumatate din total), vor creste si cele speciale.

Punctul de pensie creste cu peste 70% in 3 ani

Noua lege incalca alte trei legi (69/2000 privind Responsabilitatea Fiscal - Bugetara, 62/2011 privind dialogul social si 500/2002 privind finantele publice), nu are nici un fel de studiu de impact si va afecta grav echilibrele macroeconomice. Si, la acel moment, probabil singura solutie posibila va fi majorarea contributiilor angajatorilor si marirea altor taxe, impozite si sarcini fiscale, spune presedintele de onoare al Consiliului, Ovidiu Nicolescu.

“Este ca o bomba atomica pusa in economie. Nu poti sa cresti imens dintr-o data. Nu exista nici o economie in lume capabila sa suporte o crestere de 70,4% a pensiilor in 3 ani”, a punctat Nicolescu.

Reprezentantul IMM-urilor mai spune ca initiatorii legii dau peste cap toata economia nationala doar pentru a obtine, in 2020 (an electoral) votul celor 4,7 milioane de pensionari. In anul respectiv, la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.775 de lei (in crestere cu 61% fata de valoarea actuala, de 1.100 de lei), ceea ce reprezinta un adevarat “cadou electoral”, subliniaza Nicolescu.

Si lucrurile nu se opresc aici pentru ca, potrivit proiectului de lege, punctul de pensie va continua sa creasca la 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021 (cu 70,4% mai mult vata de valoare actuala).

Dupa aceasta data, punctul de pensie va fi indexat cu rata inflatiei. Asadar, pensionarii vor fi, in oarecare masura, protejati de cresterea preturilor, dar celelelate categorii ale populatiei vor resimti din plin inflatia generata de aceasta lege iresponsabila.

Deficitul sistemului public de pensii explodeaza in 2021

Pe de alta parte, exista necorelari grave intre datele cuprinse in nota de fundamentare a actului normativ si estimarile din Legea bugetului de stat pe 2018 la capitolul venituri din contributiile la pensie. In primul caz, acestea sunt mai mari cu 6,5 miliarde de lei (pentru 2018), 9 miliarde de lei (pentru 2019), 8,6 miliarde de lei (pentru 2020) si cu 4,6 miliarde de lei (pentru 2021).

In aceste conditii, deficitul la bugetul de pensii va creste de la 7 miliarde de LEI in 2018 la 7 miliarde de EURO in 2021, estimeaza CNIPMMR, pe baza prognozelor Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

Din ce se va acoperi acest deficit? Proiectul nu mentioneaza sursa veniturilor din care va fi acoperit deficitul la bugetul public de pensii.

Casa de Pensii, incapabila sa implementeze noua Lege

Totodata, Ovidiu Nicolescu remarca si capacitatea redusa a sistemului Casei Nationale de Pensii de a implementa noua lege. Acesta este subdimensionat din punct de vedere al personalului si functioneaza cu computere din 2002 - 2006.

“Este clar ca este o supraincarcare a sistemului si o subdotare a sa. Daca se adopta aceasta Lege, nu vor fi in stare sa o operationalizeze pentru ca nu au cu cine si nu au cu ce. Pe langa faptul ca legea, din punct de vedere al continutului este o lege care saboteaza interesele majore ale economiei, pentru ca o dezechilibreaza, este si inaplicabila. Parerea mea este ca Legea, asa cum este propusa, trebuie stopata, pentru ca, din ce am spus, rezulta ca nu se poate si nu trebuie aplicata”, a incheiat Ovidiu Nicolescu.

In concluzie, reprezentantii IMM-urilor solicita retragerea actualului proiect, corelarea lui cu realitatile economice, cu legislatia in vigoare, realizarea studiilor de impact necesare si punerea in dezbatere publica pentru o perioada de timp rezonabila (nu 10 zile cum s-a intamplat in acest caz).



Citeste si