Drama tinerilor din ziua de azi: simt ca institutiile nu lucreaza pentru ei, nu mai vor sa contribuie la sisteme care nu le aduc beneficii nici in prezent nici in viitor si se simt dati la o parte de politicieni, care acorda atentie doar varstnicilor, pentru ca doar acestia voteaza. Situatia trebuie sa se schimbe, sustin reprezentantii Bancii Mondiale. Societatea si guvernele trebuie sa faca tara atractiva pentru tineri. Este valabil si pentru Romania!

In aceste conditii, autoritatile au un rol extrem de important in reintegrarea tinerilor in societate. “Guvernul trebuie sa ofere ceea ce vrea populatia, ceea ce are nevoie. In actualele circumstante, este incredibil de important sa oferi servicii accesibile de sanatate tuturor cetatenilor, sa ai un sistem de educatie performant, chiar si doar pentru faptul ca reprezinte stimulente importante pentru tineri sa ramana in tara ori sa se intoarca. Iar acesta este un rol foarte important pentru Guvern si este foarte important ca acest rol sa fie exercitat in mod eficient”, sustine economistul sef pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Hans Timmer.

Trendul setat in urma cu 200 de ani se reverseaza! Suntem pregatiti?

Potrivit acestuia, tinerii nu se regasesc in vechea structura a economiei, avand in vedere schimbarile aduse de tehnologie si evolutiile din piata muncii. In plus, acestia sunt reticenti cand vine vorba de contributii sociale, pentru ca nu simt beneficiile.

“Nu sunt surprins cand tinerii spun: de ce trebuie sa contribui la toate acest sisteme? Avand in vedere circumstantele, eu nu beneficiez sau nu ma astept sa beneficiez in viitor”, a adaugat economistul BM.

In opinia sa, in toate economiile lumii au loc schimbari majore, practic asistam la reversarea trendului setat in urma cu 200 de ani, ceea ce iseamna ca este necesara schimbarea intregii structuri a societatii, misiune extrem de dificila.

“Cred ca, in final, stimulentul pentru schimbare va veni cand societatile si guvernele vor incepe sa realizeze ca este foarte important sa faca tara atractiva pentru tanara generatie. Este nesustenabil sa incerci sa organizezi societatea fata tineri, sa incerci sa tii noile tehnologii la distanta pentru ca sunt complicate, sa mentii vechile structuri de angajare, pentru ca in final o sa pierzi”, mai spune oficialul Bancii Mondiale.

El a avertizat ca politicienii pierd voturi din zona tinerilor pentru ca actualele sistemele de protectie sociala nu mai sunt valabile. In aceste conditii, tarile trebuie sa-si regandeasca sistemele sociale si reglementarile de pe piata muncii, asa incat sa nu mai fie avantajati doar cei cu joburi permanente (in general varstnici).

"Oamenii in varsta voteaza, cei tineri nu voteaza sau pleaca din tara. Preferintele celor mai in varsta nu sunt aceleasi. Lor le pasa de propria pensie, nu se preocupa de mediu, au un orizont de timp limitat. Dar politicienii trebuie sa inceapa sa gandeasca mai departe decat beneficiile pentru cei in varsta, pentru ca vrem ca tinerii sa ramana in tara. Si cei batrani au nevoie de tineri sa aiba grija de ei. Trebuie sa pregatim societatea pentru noua tehnologie. E mai important decat sa satisfaci oamenii care inca traiesc in vechea economie. Sistemul actual de pensii si asigurari nu mai lucreaza pentru noua economie”, a mai spus economistul-sef al Bancii Mondiale.

Ce schimbari cere noua economie?

Ina ceste conditii, el recomanda autoritatilor sa regandeasca intregul sistem de protectie sociala din Romania, intrucat tinerii nu gasesc nicio forma de protectie in mecanismul actual, inclusiv sa ia in calcul renuntarea la cota unica in favoarea unui impozit progresiv. Totodata, este de analizat si introducerea venitului universal de baza.

“Marea problema, fie ca vorbim de taxare, de asigurarea serviciilor publice, de sistemele de asigurare sau de pensii, este ca acestea nu functioneaza pentru oamenii din noua economie. Asta inseamna ca ele trebuie regandite si mai inseamna ca si sistemul de taxe trebuie schimbat, fie si numai pentru a se asigura finantarea acestor modificari ce vizeaza acoperirea intregii populatii. (...) Totul trebuie pus pe masa si regandit, inclusiv, in opinia mea, cota unica de impozitare, daca vrem sa gasim un nou sistem care sa functioneze pentru toata lumea”, a punctat reprezentantul Bancii Mondiale.

Hans Timmer a prezentat, la Bucuresti, rezultatele unui studiul derulat in tarile din Europa si Asia Centrala, cu privire la schimbarile din societate, economie si, in special, din piata muncii.

Din studiu reiese faptul ca, in ultimii ani, disparitatile regionale sunt in crestere in multe tari, inclusiv in Romnaia, la fel si inegalitatile in privinta oportunitatilor de dezvoltare. In plus, cresc tensiunile din piata muncii, pe fondul aparitiei noilor tehnologii. Insa, cea mai importanta problema pe piata muncii, evidentiata de reprezentantii Bancii Mondiale, este cea legata de inegalitatile in crestere intre tineri si varstnici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri