25 Octombrie 2018

Universitatea din Bucuresti, membra a Universitatii Civice Europene, o retea de opt universitati din Europa



Universitatea din Bucuresti a devenit membra a "Universitatii Civice Europene", o retea de universitati cu 384.000 de studenti, 55.000 de profesori si alti membri ai comunitatii academice, 34 de premii Nobel si 171 de granturi de cercetare ERC. Consortiul de opt universitati isi propune ca prin educatie, cercetare si inovare sa contribuie la intarirea procesului de integrare europeana, la dezvoltarea unei cetatenii europene active si la rezolvarea problemelor societale cu care se confrunta tarile de provenienta, si nu numai.

Din dorinta de a crea un spatiu universitar integrat, in care studentii, cadrele didactice, cercetatorii si personalul auxiliar sa actioneze si sa colaboreze cu aceeasi libertate ca in cadrul institutiei lor de origine, opt universitati au decis sa creeze impreuna o Universitate Civica Europeana: Universitatea Aix Marseille (Franta), Universitatea Nationala si Kapodistriana din Atena (Grecia), Universitatea din Bucuresti (Romania), Universitatea Libera din Bruxelles (Belgia), Universitatea Autonoma din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia), Universitatea Eberhard Karls din Tubingen (Germania).

Aceasta retea va reuni in jur de 384.000 de studenti si 55.000 de cadre didactice si alti membri ai comunitatii universitare. Ea va incuraja un mediu multilingvistic, aducand impreuna vorbitori nativi de engleza, franceza, germana, greaca, italiana, romana, spaniola si suedeza.

Universitatea Civica Europeana va fi un spatiu al educatiei inovative si responsabile, al schimburilor culturale si al actiunii cetatenesti din Europa, de la Marea Baltica pana la Marea Mediterana, implicandu-se in rezolvarea problemelor actuale ale cetatenilor si institutiilor sale.

"Proiectul nostru urmareste sa promoveze valorile europene, culturile si cetatenia europeana in randul noilor generatii de studenti. Acesta va promova cooperarea si actiunea inovatoare si integrata, indiferent de granite, limbi sau discipline academice. Va actiona atat la nivel local, cat si global, abordand in acelasi timp probleme sociale, economice sau de mediu", se arata in comunicatul transmis de Universitatea din Bucuresti.



Citeste si